"Nagy csalás" - a SME cikke az oktatási törvényről és az MKP furcsa értelmezéséről

Nehezen érthető, vajon a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a jogalkotó eredeti szándékához mérten miért tekinti haladásnak a csütörtökön elfogadott új szlovák közoktatási törvényt, s miért látja úgy, hogy a jogszabály többé-kevésbé megőrzi a szlovákiai magyar iskolák eddigi jogállását - írta pénteken a SME.

A törvény elfogadását megelőző társadalmi vitában az körvonalazódott, hogy - a magyarellenes Ján Slota nevével jegyzett Szlovák Nemzeti Párt (SNS) műhelyében készült - törvény tervezetét előterjesztő kormánykoalíció a magyar iskolákra vonatkozóan a magyar nyelv és irodalom oktatására szánt tanórák terhére akarja növelni a szlovák nyelv és irodalom oktatására fordítandó tanórák számát, mert úgy találja, hogy a szlovákiai magyarok nem tudnak szlovákul, ami a jogalkotó szerint tarthatatlan állapot.

Végső alakjában a szeptembertől hatályba lépő jogszabály idevágó rendelkezése azonban úgy fogalmaz, hogy a nem szlovák oktatási nyelvű iskolákban "a szlovák nyelv elsajátításához szükséges óraszámban" kell tanítani az államnyelvet. Az MKP teljes frakciója csütörtökön a közoktatási törvény ellen szavazott.

A szlovák polgári napilap cikkírója "Nagy csalás" című kommentárjában azt írja: a közoktatási törvény "annyira homályosan rendelkezik, hogy semmit sem szavatol". Felteszi a kérdést: ugyan ki szabja meg, mennyi a szlovák nyelv elsajátításához szükséges óraszám, és egyáltalán mit jelent önmagában egy nyelv elsajátítása? Milyen mérce szerint állapítható meg, hogy megfelelően beszél-e valaki egy nyelvet? Úgy tűnik, mindkét kritériumot majd "tetszőlegesen a miniszter és hivatala" fogja megállapítani. Márpedig az állami oktatási kerettanterv munkapéldányából világosan kitűnik, hogyan is képzeli valójában a tárca: a kerettantervben a magyar alapiskolák első osztályaiban a magyar és a szlovák nyelv tanítására azonos, heti öt-öt órát ír elő - mutat rá a SME.

"Első pillantásra úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció rendesen átverte az MKP-t", de a magyar párt ezt még vagy nem ismerte fel, vagy nem ismerheti be. A cikkíró emlékeztet: túl sok körülmény utal arra, hogy az MKP elnöke, Csáky Pál nem mond igazat akkor, amikor tagadja, hogy korábban alkut kötött Robert Fico kormányfővel, és cserébe a közoktatási törvény magyar oktatást "kímélőbb" változatáért a szavazatait adta az ellenzéki pártok részéről obstruált Lisszaboni Szerződéshez.

A lap okfejtése szerint az MKP valószínűleg "hülyét csinált önmagából", amikor kétes ígéretek teljesítésének reményében a kormánykoalíció érdekeinek megfelelően szavazott az európai reformszerződés ratifikálása mellett. Most, a közoktatási törvény megszavazása után azonban a magyar párt "a nyilvánosság felé már nehezen tehet egyebet, mint hogy megbékél a közoktatási törvénnyel és abban reménykedik, hogy kulisszák mögött majd további engedményeket tud kialkudni.

Az MKP nagyon jól tudja: ma már a magyar közösség soraiban is kevés az ereje és hitelessége ahhoz, hogy nyilvános tüntetéseket szervezzen" a közoktatási törvény ellen. "Nemrég még ezzel fenyegetőzött", de a törvény csütörtöki végszavazása után Csáky bejelentette: pártja nem szervez tiltakozó tüntetéseket, bár, mint mondta, lehet, hogy ezt a magyar civil szervezetek megteszik.

(MTI)







Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.