Ban Ki Mun sikere Mianmarban: a junta beengedi a segélymunkásokat

A mianmari katonai kormányzat feje, Than Sve tábornok pénteken belegyezett abba, hogy beengedjenek "minden" segélymunkást a Nargis ciklon 2,4 millió túlélőjének megsegítésére - közölte az ENSZ főtitkára személyes találkozójuk után.

A Nargis ciklon május 2-3-án történt pusztításában legkevesebb 133 ezer 600 ember halt meg vagy tűnt el. A trópusi szélviharnak 2,4 millió károsultja van.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken találkozott Than Sve tábornokkal, a mianmari  junta első emberével - állapították meg a helyszínen lévő újságírók. A megbeszélésre az ország legnagyobb városától, Ranguntól 400 kilométerre északra fekvő új fővárosban, Najpjidó egyik  rendkívül korszerű épületében került sor.  

A világszervezet vezetője csütörtök óta tartózkodik az ázsiai  országban, hogy rábírja a katonai kormányzatot a nemzetközi segélyek  beengedésére a természeti csapás körzetébe.

A junta feje beleegyezett "minden" segélymunkás beengedésébe

A mianmari katonai kormányzat feje, Than Sve tábornok pénteken  belegyezett abba, hogy beengedjenek "minden" segélymunkást a Nargis  ciklon 2,4 millió túlélőjének megsegítésére - közölte a vele folytatott megbeszélés után Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

"Beleegyezett minden segélymunkás beengedésébe, nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül" - mondta újságíróknak Ban,  aki azért érkezett a délkelet-ázsiai országba, hogy rávegye a  világtól elzárkózó katonai junta vezetőit: engedjenek be több  külföldi segélyezési szakértőt Mianmarba, három héttel az Iravádi  folyó deltáját letaroló és elárasztó trópusi vihar után.

Arra a kérdésre, hogy megítélése szerint áttörést történt-e, Ban  Ki Mun azt felelte: "Azt gondolom, igen."

A magyar Baptista Szeretetszolgálat egyelőre a konkrét részleteit várja annak a megállapodásnak, amely Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a mianmari junta feje között született a külföldi segélymunkások délkelet-ázsiai országba való beengedéséről, de mindenképp folytatják helyszíni munkájukat - mondta el főigazgatójuk az MTI-nek Bangkokból. Szilágyi Béla, aki egy társával közel egy héten át a helyszínen, a Nargis ciklon által leginkább sújtott mianmari térség néhány Rangun közeli menekülttáborában segített a túlélők ellátásában, már hazaindult és a thaiföldi fővárosból tájékoztatta a távirati irodát. "Nagyon örülök ennek a hírnek, de a megegyezés részleteit mindenképpen meg kell várni" - mondta, emlékeztetve az ASEAN-országok hétfői szingapúri értekezletén született hasonló egyezségre, amely eddig csak részleges eredményeket hozott.
A mianmari junta mindeddig elutasította, hogy a külföldi  segélyszervezetek korlátozás nélkül hozzáláthassanak a május 2-3-án  bekövetkezett természeti csapás túlélőinek mentéséhez és  ellátásához. A katasztrófában legkevesebb 134 ezer ember vesztette  életét vagy tűnt el, a segítségre szorulók száma szakértők becslése  szerint 2,4 millió lehet a térségben.

Ban Ki Mun és Than Sve tábornok több mint két órán át tartó  megbeszélésére az ország legnagyobb városától, Ranguntól mintegy 400  kilométerre északra fekvő új főváros, Najpjidó egy rendkívül modern  épületében került sor.

Az ENSZ-főtitkár csütörtökön kezdett soron kívüli látogatást  Mianmarban. Felkeresett két menekülttábort az ország délnyugati  részén, és csalódottságát fejezte ki, amiért a külföldi  segélyszervezet nem tudtak időben eljutni katasztrófa sújtotta  térség lakosságához. Szintén csütörtökön Franciaország  ENSZ-nagykövete arra figyelmeztetett: országa a világszervezet  Biztonsági Tanácsához fordul, ha nem történik előrelépés a Mianmarnak felajánlott nemzetközi segélyek célba juttatása terén.

(MTI)

Ban Ki Mun és Than Sve a najpjidói találkozón
Ban Ki Mun és Than Sve a najpjidói találkozón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.