Német szigor: a piroson áthajtók 320 eurós bírságot is kaphatnak

Drága mulatság lesz Németországban a gyorshajtás vagy a piros lámpán való áthaladás: a nagykoalíciós német kormány által szerdán elfogadott új törvény ugyanis hatvan százalékkal megemelte az ilyen közlekedési szabálysértések esetén kiróható bírságok összegét. A változtatások a tervek szerint jövő januártól lépnek életbe, a törvényt a parlament mindkét házának még meg kell szavaznia.

A Wolfgang Tiefensee (SPD) szövetségi közlekedési miniszter által teljesen átdolgoztatott közlekedésbiztonsági törvény értelmében a gyorshajtás lakott területen belül akár 680, lakott területen kívül akár 600 eurós büntetést is maga után vonhat. Amennyiben a járművezetőnél alkoholos befolyásoltságot vagy kábítószerek hatását is kimutatják, úgy a bírságok automatikusan megduplázódnak. Ha valakit először fülelnek le ittasan vagy "beanyagozva" a volán mögött, a bírság 500 eurót tesz ki, a harmadik alkalommal az illetőnek nem csak a jogosítványától kell elbúcsúznia, vétkét 1500 eurója is bánja.

A piros lámpán való áthaladás 90 euróról indul, de ha a rendőrök megállapítják, hogy a manőver a közlekedés többi résztvevőjének életét is veszélyeztette, a bírság a 320 eurót is elérheti. Az autópálya bal sávját kisajátítók, autóstársaikat valósággal "letoló" tolakodók büntetése pedig 80 euróról indul, de az összeg itt is gyorsan megtöbbszöröződhet. A veszélyes előzést 100 euróval bünteti az átszabott bírságkatalógus, amellyel Tiefensee szerint elsősorban a másokat veszélyeztető autósokat "veszik célba".

Ami a kamionosokat illeti, a németországi vasárnapi menettilalmat megsértők helyszíni bírsága 75 euró lesz, a teherautó tulajdonosát viszont 380 euróra büntetik meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.