Az ínycsiklandó kertnek ára van

A dietetikusok szerint a magyaros ízeket a legtöbb család számára a só, bors, paprika jelenti. A fűszerkertek ezen segíthetnek. A fura, illatos növények kis helyet igényelnek, s ilyet minden kertben lehet találni. De vigyázat! A legtöbb fűszernövény vadul terjedő gyom, s ha rendszeresen használják igencsak megnő a család étvágya.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!
czaunerp@nepszabadsag.hu vagy www.kertesz.nolblog.hu

Igazán nem nagy kunszt fűszernövényeket termeszteni. Persze nem a trópusi fűszerekre, inkább csak a levélzöldekre szabad ilyenkor gondolni. A boltokban vásárolható cserepes növényekből bárhol és bármikor lehet fűszerkertet telepíteni. De beszerezhetők magvak is.

Az illatos, aromás növények nem szépségükért érdemlik meg a gondoskodást. Célszerű őket egymástól és a többi növénytől is elválasztani kőből, fóliából mélyen a földbe ásott kerítéssel. A fűszernövények többsége, ugyanis arrogáns gyomként viselkedik, ha jól érzi magát. Jó megoldás az is, ha az egyes fajokat kiszuperált, alul teljesen kivágott, földbe ásott vödörben neveljük. Csokrot (bouquet garni) illik belőlük ültetni. Mielőtt valaki fűszernövények termesztésével és alkalmazásával próbálkozik, tudnia kell: a felszabaduló aromák igencsak étvágygerjesztők. Senki se csodálkozzon, ha családtagjai falánkabbak és súlyosabbak lesznek. A friss fűszernövények felhasználása előtt nem árt a régi szakácskönyveket átlapozni, mert használatuk, adagolásuk jócskán eltér a boltban vásárolható fűszerkészítményekétől.

A fűszernövények palántázásának ideje május, betakarítani pedig nyár közepén kell. Az ültetéskor arra is gondolni kell, hogy az egymás közelébe telepített növények - a vásárláskor a cserépben még egyforma méretűek - eltérő nagyságúra fejlődnek. A magasabbaknak inkább az ágyás végében a helyük, s előre a kicsit valók.

A levélszüretet ajánlatos egy-egy kiadós eső utánra időzíteni, vagy a kötegbe kötés előtt lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, és egy-két hétig szárítani. De lehet asztalon, földre terített papíron vagy szárítókereten, aszalókosárban is. Arra kell ügyelni, hogy se tűző nap, se nedvesség ne érje. A napsugarak ugyanis lebontják az értékes illó anyagokat, a nedvesség hatására pedig a növény elrohad. Ezután a leveleket le kell húzni a már száraz szárról, és a felhasználásig kis vászonzacskókban, fém- vagy üvegedényben tárolni.

Kompótok, sütemények ízesítésére való az ánizs, amely fél méter magasra növő, egyéves növény. Ilyenkor még vethető. Magas illóolaj-tartalmú termése nyár közepére érik be. Étvágyjavító hatású.

A citromfű megszárított hajtásai és levelei étvágyfokozó, nyugtató anyagokat is tartalmaznak.

A csombor levele gyümölcssalátákba való. Jótékony hatása, hogy csökkenti a babételek okozta felfúvódást. Aki már használta, tudja, hogy csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni. Gyömbér nélkül nem képzelhető el egyetlen fűszerkert sem. Rizómájával szaporítják. A növényt cserépben ajánlott tartani, és télre a szobába kell vinni. A gyömbér könnyen hámozható, de hatóanyagának a java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve lehet tárolni.

Az izsóp télálló örökzöld minicserje. Fehér, kék, vagy rózsaszín virágai vannak, és kora nyáron leszedett leveleinek a mentához hasonló, de kissé kesernyés íze van. Mértékkel használható saláták, főzelékek, fehér húsok és a halak ízesítéséhez. A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertbe, nehezen szabadul meg tőle. A kaporhoz képest a kakukkfű az egész kert kellemes vendége. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha a fűnyíró nincs a legalacsonyabb fokozatra állítva, a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. Ennek a fűszernövénynek a leveleit virágzás idején kell szedni. A kakukkfüvet is húsok és a nehezen emészthető zöldséglevesek ízesítésére használják. Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító.

Az egyméteresre megnövő lestyánnak - vagy ahogy többen ismerik, vegetának - a levele és a gyökere felhasználható. Levele markáns illatú, ezért igen kevés elegendő belőle. A zellerre emlékeztető ízű növény levelei sültekhez, levesekhez valók. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja. Az örökzöld, télen takarást igénylő levendula dúsan ágas félcserje. Nemcsak édességeket, lekvárt ízesítő fűszernövény, hanem hangya-, levéltetű- és molyriasztó is. A majoránna évelő, de inkább egynyáriként termesztik. Sokoldalúan hasznosítható disznótoros, szárnyas és vadételekhez.

A mentafélék kétéves növények, levelük nem csak teának való: egyes ételeknek is pikáns ízt ad. Vigyázat, leveleiből a gourmand csigák is szívesen lakmároznak. Aki mentát is tart, gondoskodjon csigák elleni védelemről. A szurokfű vagy oregánó régi magyar fűszer. A szurokfű szétterülő évelő, tőosztással szaporítható növény, levelei a süteményeknek is finom ízt adnak, és gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaznak.

A rozmaring örökzöld bokor, a meleg, napos helyet szereti. Leveles hajtásait egész évben lehet szedni, s ízesíti a pácolt húsokat, különösen finom a rozmaringos báránysült.

A jövő héten a kertet dézsmálók elleni védekezési lehetőségekről írunk.

Medvehagyma
A medvehagyma határeset, de egyre többen próbálkoznak vele
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.