Pozsony: oktatási reform vagy visszalépés?

A szlovák kormánykoalíció szavazatai révén jóváhagyták az új közoktatási törvényt, a Magyar Koalíció Pártja nemmel szavazott. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter szerint a jogszabályra égetően szükség van, mert a több mint két évtizede született törvény teljesen elavult. A jelenlegi tananyag mennyisége sok, nem ösztönzi a tanulókat kreatív gondolkodásra. A pedagógiai programok révén az eddigiekhez képest sokkal több lehetőség nyílik majd az egyes iskolák saját elképzeléseinek valóra váltására.

Szigeti László, az MKP szakpolitikusa szerint nem reformtörvény született, hanem zűrzavaros visszalépés következett be. - Nem lehet jó az a tervezet, amelyhez csaknem háromszáz módosító indítványt nyújtottak be. Lapunk megkeresésére Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke kifejtette, hogy az elfogadott jogszabály a magyar tannyelvű iskolák szempontjából enyhébb, mint az eredeti javaslat, ám gumirendelkezéseket is tartalmaz. - Nincs tisztázva például, hogy hány órában kell tanítani a szlovákot. Jelentős viszszalépés, hogy megszüntették a tankönyvek szabad megválasztásának a lehetőségét.

Az új szlovák oktatási törvény főbb pontjai között szerepel, hogy négy év alatt fokozatosan bevezetik az állami kerettantervet. Csökkentik a kötelező tananyag mennyiségét és arányát, amely évfolyamoktól függően 50-80 százalék lesz. A többi anyagról és a szabad óraszámokról az egyes iskolák saját maguk döntenek pedagógiai programjuk alapján. Az általános iskola harmadik osztályától egy, a hatodik osztálytól pedig egy második idegen nyelv oktatása is kötelező lesz. A nemzetiségi iskolákban annyi óraszámban kell tanítani a szlovák nyelvet, amennyi elegendő annak elsajátításához. Az általános iskolák első osztályaiban 22, a többi osztályban 25, a középiskolákban legfeljebb 30 lehet a tanulók legmagasabb létszáma.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.