Lekapcsolták az ETA vezérkarát

Lefejezték az ETA-t - kürtölte világgá a spanyol sajtó. A terrorelhárításban járatosak azonban óvatosabbak: bár a hat ETA-tag - köztük a baszk terrorszervezet politikai-katonai vezetőjének tartott Thierry - letartóztatása jelentős csapás a mozgalomra, az ETA "kihalására" korai lenne számítani.

A 49 éves Francisco Javier López Penát (álnevén Thierryt) három társával együtt szerdára virradó éjjel a délfrancia Bordeaux-ban tartóztatták le, hála a francia-spanyol együttműködésnek. Az ETA-tagok fel voltak ugyan fegyverkezve, de nem tanúsítottak ellenállást. Ezzel párhuzamosan Spanyolországban is letartóztattak két további ETA-tagot.

Thierry 2004 óta áll a szervezet élén, és őt teszik felelőssé a 2006 márciusi tűzszünet felrúgásáért, az azóta elkövetett merényletekért: így a 2006 decemberi, Madrid Barajas repterének garázsában végrehajtott robbantásért, amelyben két ecuadori vesztette életét. Ő adott parancsot egy korábbi baszk önkormányzati képviselő kivégzésére idén március elején, két nappal a spanyol általános választások előtt. Thierry állítólag részt vett a madridi kormánnyal tavaly folytatott titkos tárgyalásokon, és a kemény vonalat, vagyis a tűzszünetellenes álláspontot képviselte.

A legnagyobb politikai és katonai súlyú ETA-tagot tartóztatták le - örvendezett Alfredo Rubalcaba spanyol belügyminiszter, de óvott a túlzott várakozásoktól. Az ETA még így is sok kárt okozhat - figyelmeztetett. Zapatero kormányfő a demokrácia győzelmének nevezte az akciót a terrorizmus fölött, bár elismerte, a végső győzelemig vezető út elég hosszú. 2000 óta több mint 700 ETA-tagot tartóztattak le, de mindig akadt utánpótlás.

Időközben békés elválásra törekszik a baszk tartomány miniszterelnöke: Juan José Ibarretxe októberben népszavazást rendezne hazája jövőjéről, de Zapatero kormányfő határozottan elutasítja a Spanyolország alkotmányban garantált egységét fenyegető referendumot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.