Olmert tengeri blokáddal állíttatná le az iráni atomprogramot

Ehud Olmert izraeli kormányfő azt javasolta az Egyesült Államoknak,  hogy tengeri blokáddal próbálja rákényszeríteni Iránt atomprogramja  leállítására - írta a Háárec című izraeli napilap szerdai számában.


Olmert a tengeri blokád ötletét Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének vetette fel keddi jeruzsálemi találkozójukon  arra hivatkozva, hogy a jelenlegi gazdasági szankcióknál  drasztikusabb lépésre lenne szükség a perzsa állammal szemben. A  Háárec értesülése szerint az izraeli miniszterelnök azt javasolta,  hogy amerikai hadihajók vegyék blokád alá Iránt és korlátozzák az  iráni kereskedelmi hajók mozgását.

A kormányfő azt is szorgalmazta, hogy vezessenek be nemzetközi  korlátozásokat az iráni repülőgépekkel, vezető üzletemberekkel és  magas rangú tisztségviselőkkel szemben. Olmert úgy vélte, azzal is  nyomást lehetne gyakorolni az iráni rezsimre, ha az iráni  üzletemberek repülőgépeit nem engednék bárhol a világon leszállni.

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök szóvivője nem akarta  kommentálni a "bizalmas találkozóval" kapcsolatos médiaértesülést.
Ehud Olmert a tervek szerint az Egyesült Államokba látogat  néhány héten belül és Iránról, illetve a palesztin-izraeli béketárgyalásokról folytat majd megbeszéléseket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.