Razzia Bordeaux-ban: lefejezték a baszk ETÁ-t

Őrizetbe vette a francia rendőrség a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet feltételezett első számú politikai vezetőjét és három társát Bordeaux-ban - közölték a spanyol terrorelhárításhoz közel álló forrásból.


A szerdára virradóra ismertetett bejelentés szerint a Thierry mozgalmi néven is ismert Javier López Penát és társait a  spanyol csendőrséggel együttműködve fogták el a franciaországi nagyvárosban. A rendőri művelet a fegyveres szervezet politikai vezetése ellen irányult.

A spanyol belügyminisztérium mások mellett Thierry számlájára írja a madridi repülőtéren 2006 decemberében elkövetett, két  emberéletet követelő, látványos robbantásos merényletet, amellyel az ETA gyakorlatilag felrúgta az ugyanezen év márciusában általa  meghirdetett tűzszünetet.

Thierry 1983 óta volt szökésben. Spanyol sajtójelentések szerint a férfi részt vett az ETA és José Luis Rodíguez Zapatero miniszterelnök első szocialista kormányának - végül kudarcba fúlt - tárgyalásain, s egyike volt a szakadár szervezet azon vezetőinek, akik a tűzszünet felrúgása mellett döntöttek.

Az ETA az elmúlt négy évtizedben több mint 800 embert ölt meg az észak-spanyolországi Baszkföldön.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.