Közelebb került a vízummentesség

Ismert és feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről írt alá megállapodást tegnap April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Ez volt az utolsó ahhoz szükséges dokumentum, hogy Magyarország csatlakozhasson az amerikai vízummentességet biztosító programhoz.

Amennyiben a parlament elfogadja a megállapodást - Szilvásy szerint erre minden esély megvan -, és az októberi adatok szerint éves szinten tíz százalék alatt lesz a visszautasított vízumkérelmek száma, a magyar állampolgárok várhatóan januártól vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.

A tegnapi megállapodás szerint olyan személyekről osztanak meg információt a felek, akik részt vettek terrorista cselekményben, vagy ilyesmivel összefüggésbe hozhatók. Az illető teljes nevét, ismert álneveit, születési időpontját és helyét, útlevelének vagy más személyazonossági iratának számát, korábbi és jelenlegi állampolgárságát osztják meg a két ország között. Magyar részről a Nemzetbiztonsági Hivatal kezeli az adatokat. Az egyezmény kizárja, hogy az információt a kiadó fél engedélye nélkül a terrorelhárításon kívüli célokra, például jogi vagy adminisztratív eljáráshoz használják fel. Jan Krc, az amerikai követség szóvivője lapunknak nyilatkozva leszögezte: a megállapodás kétirányú, a magyar szervek is bepillantást nyernek az amerikai adatokba. Az információáramlás folyamatos lesz, és nem korlátozódik a vízumkérőkre. (Z. E.)

Ehhez persze az is kell, hogy addig kiépüljön az USA-ban a belbiztonsági minisztérium számítógépes rendszere.

Az elmúlt hetekben nyugvópontra jutott a Brüsszel és az EU-tagállamok közötti vita arról, hogy az egyes országok mit írhatnak alá kétoldalú alapon az Egyesült Államokkal - jelentette brüsszeli tudósítónk. A vita lényege az volt, hogy az adatcseréről tervbe vett egyezmények az EU hatáskörébe tartoznak-e. Az uniós belügyi tanács legutóbbi, áprilisi ülésén újból rögzítették, hogy ki miről tárgyal. Draskovics Tibor miniszter az ülés végeztével már a magyar álláspont visszaigazolásáról beszélt a sajtónak. Azt Brüsszel eddig sem vitatta, hogy a tagországoknak szabad kezük van a titkosszolgálati együttműködés keretébe tartozó egyezményeket illetően. Az eurokratáknak inkább az fájt, amikor a belügyi tanács téli ülésén a soros szlovén elnök leszögezte: ha már a csehek megnyitották a sort, a többieket sem lehet eltiltani a vízummentesség lehetőségének "aktív keresésétől". Az EU bizottsága ugyanis a Washingtonnal való konkrét megállapodás helyett évekig egy helyben toporgott.

 

A nagykövet és a tárca nélküli miniszter aláírja a magyar-amerikai megállapodást
A nagykövet és a tárca nélküli miniszter aláírja a magyar-amerikai megállapodást
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.