Kóka mögül kihátráltak az emberei

Fodor Gábort támogatja a szabad demokraták Csongrád megyei szervezete, de "furcsa párttá" vált az SZDSZ - nyilatkozta a megyei ügyvivői testületi ülés után Horváth László megyei elnök; szerinte Kóka Jánost néhány háttérember emelte az elnökségbe, akik kihátráltak mögüle, és most "az elnök viszi el a balhét".

A párton belül kialakult helyzet előzményéről a Csongrád megyei politikus elmondta: az SZDSZ az elmúlt évben nagyon "furcsa" párttá vált. A tagság véleményét alig figyelembe véve néhány háttérember felemelte az elnökségbe a "nagyon tehetséges fiatalembert", Kóka Jánost, amikor azonban az elnöknek olyan támogatásra lett volna szüksége, amely a "háttéremberek" presztízsét veszélyeztette volna, "sunyi" módon kihátráltak Kóka mögül, és magára hagyták.

Ennek oka Horváth László szerint az, hogy az SZDSZ-ben - mint más szervezetekben is - kialakulnak bizalmi és baráti viszonyok. Minden küldöttgyűlésen, minden kongresszuson "vannak olyan emberek, akik nem oda valók, akik trükköznek", akik azt mondják magukról, hogy ők képesek szavazatot hozni. A szervezet vagy egy elnök ereje abban van, hogy ezeket az embereket lesöpri-e magáról vagy sem - tette hozzá Horváth, aki szerint az SZDSZ választásra készülő elnöke nem volt képes azt mondani, hogy nincs szüksége rájuk, így aztán ők benyújtották a számlát. És most azok, akik megszervezték, hogy Kóka Jánost elnökké válasszák, nem szólalnak meg.

Horváth László, aki a Drávapiski polgármestere, Mali Zoltán ellen indított fegyelmi vizsgálat vezetője volt, elmondta: pontosan tudják, hogy például a baranyai ügyben kit kellene keresni, megszólaltatni. Az az ember, aki ennek az ügynek az elindítója volt, most "lapul", ahelyett, hogy elmondaná, valójában miként történt az eset. Mindenki próbál úgy tenni, mintha semmi köze nem volna az ügyhöz, és Kóka "viszi el a balhét" - fogalmazott.

A politikus szerint ez a magatartás, mindenképpen előrevetíti azt, amitől most a Fodort támogató tagság leginkább tart. Mégpedig azt, hogy azok az emberek, akik "királycsinálónak" gondolják magukat vagy "nagy öregnek" hívatják magukat, a megválasztott új elnököt - akit valószínűleg Fodor Gábornak hívnak - megpróbálják majd ellehetetleníteni. Mindezt személyes, egzisztenciális okokból, nem számolva azzal a kockázattal, hogy ezzel lehetetlen helyzetbe hozzák az SZDSZ-t magát is - tette hozzá Horváth László, aki szerint ez korábban már megvalósult Tölgyessy Péter esetében. Ha Fodor Gábor és csapata, valamint a támogatói nem készülnek föl erre a helyzetre, akkor az SZDSZ jövőjét fogják eljátszani ezek az emberek vélekedett Horváth László.

A Csongrád megyei elnök arról, hogy miért Fodor Gábort támogatják, kifejtette: ő az SZDSZ-nek a Szabad Kezdeményezések Hálózata idejéből származó elméletek alapján szervezné meg a pártot. Tőle nem lehet olyan megjegyzést hallani, amivel lejáratna bárkit ellenfelei közül, nincs rosszindulatú megjegyzése. Nem csupán tisztességes, de annak is látszik - tette hozzá. Fodor akar kezdeni valamit az SZDSZ-en belül, folyamatosan szeretne ehhez támogatást szerezni, de mindig "kipöckölték" ebből a lehetőségből. Ma azonban már úgy gondolja a párt tagságának egy része, hogy talán az ő személye teremthet olyan egységet, amely visszavezetheti az SZDSZ-t az eredeti elvekhez - mondta Horváth László.

Az MSZP-vel való együttműködés jövőjéről szólva Horváth László úgy fogalmazott: ha akarja az SZDSZ, ha nem, a mostani kormány feltétlen híveként kell viselkednie. Az SZDSZ szerinte akkor is a kormánykoalíció része, ha magát ellenzéki pártnak minősíti. Ha az SZDSZ képes lesz megújulni, majd gesztust tenni az MSZP-nek, mint potenciális koalíciós partnerének, akkor a szocialista pártnak is a megújulás irányába kell elmennie - mondta a Csongrád megyei elnök, aki szerint olyan vezetőséget kell nekik is felmutatniuk, amely nem csupán az SZDSZ, hanem az egész ország számára elfogadható. A megújulásra ráadásul nincsenek hosszú hónapok - tette hozzá Horváth László.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.