Ifjabb Hegedűs, az ártatlan

A református vezetők alaptanul vádaskodnak, a sajtó ostobaságokat írogat, ifjabb Hegedűs Lóránt pedig ártatlan, mint a ma született bárány - szabad fordításban így hangzik az egyházi bíróság határozata. Csakhogy az eljárásnak még nincs vége: Bölcskei Gusztáv püspök fellebbezett a botrányt botrányra halmozó lelkész felmentése miatt.

Kacifántos előjáték után a vértesaljai református egyházmegye bírósága döntött a Szabadság téri gyülekezet lelkipásztora, ifjabb Hegedűs Lóránt ügyében. Tavaly tavasszal a Szabadság téri gyülekezet székhelyén könyvbemutatót tartott a holokauszt tagadása miatt több országból kitiltott David Irving brit történész: az egyházi bíróság - Bölcskei Gusztáv püspök, a református zsinat lelkészi elnöke és Nagy Sándor főgondnok panasza nyomán - ennek körülményeit vizsgálta.

A református vezetők fegyelmi büntetés kiszabását kérték. A bíróság ehhez képest megszüntette az eljárást ifjabb Hegedűs ellen, a beadványt megalapozatlannak minősítette. A terjedelmes indoklás egyfajta mentő körülményként értékeli, hogy a brit történész nem a gyülekezet, hanem magyarországi kiadója, a Gede Testvérek Bt. meghívására érkezett: a Szabadság téri egyházközség bérleti szerződés fejében biztosította a helyszínt.

Az egyházi bíróság úgy véli, szóbeszéden alapulnak a könyvbemutatóról szóló cikkek, és egyebek mellett a Népszabadságot is elmarasztalja, amiért nem kért első kézből tájékoztatást. (A bíróság figyelmét nyilván elkerülte lapunk 2007. március 22-ei száma, amely ifjabb Hegedűs Lóránt álláspontját ismertette.) A sajátos gondolatmenetet követő ítélet hangsúlyozza, hogy a Szabadság téri eseményen antiszemita és rasszista eszmék nem kaptak teret. De halvány utalást sem tesz arról, hogy a szóban forgó kiadó náci és nyilas könyvek sorát terjeszti, a nevezett brit történész szerepeltetése pedig önmagában sérti a jó ízlést.

Bölcskei Gusztáv jogorvoslati kérelmet nyújtott be a döntés ellen - nyilatkozta lapunknak Csoma Áron zsinati szóvivő. A püspök kifogásolja, hogy a bíróság a panaszok nagy részével egyáltalán nem foglalkozott, szó nélkül hagyta ifjabb Hegedűs Lóránt egyéb szélsőséges megnyilvánulásait, holott a beadványuk ezekre is kiterjedt.

Az egyházi bíróságok demokratikusan és függetlenül működnek - mondta a szóvivő -, de Bölcskei püspök nem tesz le arról, hogy megpróbáljon érvényt szerezni igazának. Továbbra is meggyőződése, hogy a Szabadság téri lelkész magatartása ellentétes az evangéliummal és a református hitelvekkel, sérti az egyház tekintélyét. A kiszabható legsúlyosabb fegyelmi büntetés a palástvesztés: ez azt jelentené, hogy ifjabb Hegedűs Lórántot megfosztják lelkészi hivatásától.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.