Retro a jégen

- A csapat is a Szovjetunióban született, mi is ott születtünk, miért tagadnánk meg a múltat. A győzelem a nagy és erős Szovjetunió folytatása - lelkendezett az orosz riporterpáros a házigazda kanadaiak felett aratott, vasárnapi világbajnoki diadal után.

A szorultnak tűnő helyzetből megnyert, felejthetetlenül izgalmas döntő - a harmadik harmadban 2:4-ről egyenlített az orosz csapat, majd a hosszabbításban Ilja Kovalcsuk emberelőnyben szerezte meg a győztes gólt (5:4) - ösztönösen előhozta sokakból a szovjetnosztalgiát. Ez hokis észjárással érthető, hiszen a Szovjetunió felbomlása óta eltelt tizennyolc évben orosz csapat vasárnapig csak egyetlenegyszer, 1993-ban állt a dobogó tetején. A tavalyi bronzon és a 2002-es ezüstön kívül Oroszországnak be kellett érnie a 4.-11. helyek valamelyikével, míg a szovjet elődök 1954 és 1991 között minden világbajnokságon (leszámítva az 1962-est, amelyen a Szovjetunió nem vett részt) érmet nyert, köztük 22 aranyat...

Az "aranygól"


Meglepő módon a vb-k "legaranyosabb" csapatai - mindkettő 24-szer győzött - vasárnapig sosem csaptak öszsze a végjátékban. Ennél talán csak az furcsább, hogy a jégkorong hazája, Kanada először adott otthont világbajnokságnak. A statisztikák alapján azonban jobban járt volna, ha most sem teszi: az elmúlt huszonkét évben ugyanis a vb aktuális vendéglátója sosem nyert aranyat. (Legutóbb ez épp a szovjet csapatnak sikerült, Moszkvában.)

- A hosszabbításban a győzelem már csak a szerencsén múlik: fej vagy írás - ismerte el a Kommerszant című orosz napilapnak a pazar produkciót bemutató orosz válogatott edzője. Vjacseszlav Bikov - aki a másfél évtizede világbajnok csapat kapitánya volt - a szerencse mellett a csapat türelmét és hidegvérét emelte ki, minek köszönhetően a fiúk nem keseredtek el kétgólos hátrányban sem.

- Nem tudom, mi hiányzott a döntőig - töprengett a mérkőzés hősévé lett Kovalcsuk az orosz Sport tévécsatorna műsorában. Nem véletlenül, hiszen az Atlanta Thrashers 25 éves csatára a fináléig egyetlen gólt sem lőtt a vb-n.

Az Orosz Jégkorong Szövetség elnöke, Vlagyiszlav Tretyak százezer dollár körüli prémiumot ígért a győzelemért a válogatottnak, amely hétfőn repült haza a serleggel, miután a jégen örömtáncot járva elénekelte az orosz himnuszt.

Igaz, a Szovjetunióból örökölt dallamra az idősebbeknek inkább a szöveg korábbi verziója jutott eszébe. Elvégre - mint tudjuk - a csapat a Szovjetunióban született...

Megkapták a beosztást

A vb-ezüstérmes Kanada, valamint Szlovákia és Fehéroroszország csapata lesz a magyar válogatott csoportellenfele a jövő évi, svájci A csoportos jégkorong-világbajnokságon. A zürichi kvartettből az első három jut a középdöntőbe, míg a negyedik a további három csoportutolsóval körmérkőzésen dönti el a bennmaradást. Az utolsó két helyezett esik ki a B csoportba. A leendő ellenfelek közül Kanada külön klasszist képvisel, a szlovákok viszont - jókora csalódást okozva - csak a 13. helyen zárták az idei vb-t. A fehéroroszok a 2002-es Salt Lake City-i ötkarikás játékokon érték el történetük legjobb eredményét; akkor a negyedik helyen végeztek. A jövő évi beosztás. A csoport (Zürich): Kanada, Szlovákia, Fehéroroszország, Magyarország. B csoport (Bern): Oroszország, Svájc, Németország, Franciaország. C csoport (Bern): Svédország, Egyesült Államok, Lettország, Ausztria. D csoport (Zürich): Finnország, Csehország, Norvégia, Dánia.

Jelen és múlt: Ovecskin a vb-trófeával és az elmúlt száz év legjobb kapusának választott Tretyakkal
Jelen és múlt: Ovecskin a vb-trófeával és az elmúlt száz év legjobb kapusának választott Tretyakkal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.