Olmert széke inog

Komoly zavart okozhat a közel-keleti rendezésben, hogy az izraeli kormányfőről kiderült: kenőpénzeket fogadott el.

Ehud Olmert ügyvédei kétségbeesetten küzdenek az izraeli legfelsőbb bíróságon, hogy megakadályozzák Morris Talansky előzetes május 25-i tanúskodását. A bíróságon Móse Lador főállamügyész bejelentette, hogy Olmert jeruzsálemi polgármester, valamint ipari és kereskedelmi miniszter korában készpénzben, borítékban, dollárkötegeket kapott közvetlenül Talansky, amerikai üzletembertől. A zsidó húsvét idején más gyanús Olmert-ügyletek miatt hallgatták ki Talanskyt, de azóta a nyomozás hólabdaszerűen gördül, mivel ő egy eddigieknél is terhelőbb történettel állt elő.

A megvesztegetés miatti vádemeléshez fel kell tárni: mire szolgált a pénz? Ám eddig csak annyi került nyilvánosságra, hogy Olmert forgalomlassítókat helyeztetett el Talansky unokáinak szomszédságában, és így valószínűbbnek tűnik a pártfinanszírozási törvények megsértése miatti per. Olmert ügyvédei a tanúvallomás megakadályozására azzal érveltek, hogy a közszereplőknek csak vádemelés után kell visszavonulniuk, de Talansky szereplése ellehetetlenítené a miniszterelnököt.

Izraelben megoszlanak a szakértői vélemények, hogy a nyomozóknak sikerül-e elég bizonyítékot összeszedniük a bírósági eljáráshoz. Abban egyetértenek, hogy a legújabb, negyedik botrány politikailag helyrehozhatatlan károkat okozott Olmertnek. Sorra készülnek a bukásáról szóló forgatókönyvek, a jobb- és a baloldalon is őszi, legkésőbb 2009. eleji előre hozott választásokra készülnek. Az eddig igen fegyelmezett Kadimában is megindultak az utódlási csaták, de a friss közvélemény-kutatások szerint Cipi Livni külügyminiszter legyőzné minden ellenfelét, köztük még a likudos Benjamin Netanjahut is.

A két éve kormányzó Ehud Olmert ellen - a fent említetten túl - három nyomozást folytatnak, egyet 2007-ben lezártak. Az esetek: 1. Egy 1,2 millió dollár értékű jeruzsálemi ingatlanvásárlás ügyében nyomoz a hatóság, Olmert jóval a piaci ár alatt vásárolta az ingatlant ideiglenes miniszterelnöksége alatt - gyanítja a rendőrség. Olmert cserébe megkönnyítette az ingatlanfejlesztő ügyintézését. 2. 2003 és 2005 között, amikor ipari és kereskedelmi miniszter volt, barátait nevezte ki a Kis- és Középvállalkozások Hivatalába. 3. Az állami számvevőszék vezetője szerint Olmert ipari és kereskedelmi miniszterként befektetési lehetőségekhez juttatta barátait. 4. 2007-ben a főügyész nyomozást rendelt el a Leumi Bank 2005-ös privatizációja ügyében, amikor Olmert pénzügyminiszter volt. A rendőrség bizonyítékok híján az ügy lezárását javasolta. (Z. E.)

Olmert a legutóbbi kormányülésen
Olmert a legutóbbi kormányülésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.