Egészségbiztosítási privatizáció: érvényesek az aláírások

Eredményesnek ítélte az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért összegyűjtött aláírások ellenőrzését.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője beszámolt arról, hogy összesen 510.160 aláírást adtak le az OVI-nak. Az aláírások tételes felülvizsgálata után megállapították, hogy legalább 433.092, legfeljebb pedig 438.534, minden szempontból megfelelő aláírást találtak.

Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazást, mivel összegyűlt a referendum kiírásához szükséges minimum 200 ezer érvényes aláírás, várhatóan ősszel tartják meg.

A népszavazást kezdeményező Albert házaspár kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?"

A több mint félmillió aláírást a Liga Szakszervezetek és társult szervezetei gyűjtötték össze és adták át az OVB-nek hitelesítésre még áprilisban.

A népszavazás akkor lesz eredményes, ha kétmillió állampolgár azonos választ ad a feltett kérdésre.

Az OVB hétfői ülésén formai hibára hivatkozva elutasította azt a magánszemély által beadott népszavazási kezdeményezést, amelyben azt kérdezte a beadványozó: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a Magyar Köztársaságban előrehozott választást és új Alkotmányt alkosson-hozzon?". A testület azért utasította el a kérdést, mert a beadványozó aláírta az ívet.

Szintén elutasította azt a kezdeményezést, amely arra irányult, hogy a rendőrök havi fizetése ezer euró legyen az unió ajánlásának megfelelően. Elutasította azt a kérdést is, amely arra irányult, hogy a rendőr megtagadhassa a parancsot akkor, ha annak teljesítése számára erkölcsi-etikai problémákat okoz.

Az OVB hétfőn újratárgyalta Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető, Semjén Zsolt KDNP-frakcióvezető és 151 országgyűlési képviselő két népszavazási kezdeményezését, amely arra vonatkozott, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó-bevallásai nyilvánosak legyenek, illetve törvény tegye kötelezővé, hogy a költségvetésből a miniszterelnöknek, a minisztereknek és az államtitkároknak biztosított egyéb juttatások is nyilvánosak legyenek.

Az OVB korábban már hitelesítette a kérdéseket, azonban a döntés ellen két kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab), amely a bizottság határozatát megsemmisítette és új eljárására kötelezte a testületet. Az Ab indoklása szerint a népszavazás kiírására irányuló kérdés okafogyottá vált - így az nem is hitelesíthető -, hiszen időközben az Országgyűlés meghozta azt a törvényt, amely szabályozza ezeket a kérdéseket.

Az OVB hétfői ülésén nem hitelesítette a két kérdést.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.