Országzászló takarja Győrben Deim Pál Golgotáját

Ma délután teszik le Győrött az egykori Országzászló emlékmű pontos másának alapkövét eredeti helyén, a Bisinger parkban. Itt áll már Deim Pál Golgota című szobra, amelyet eltakar majd az új emlékmű. A szobrász és a Képzőművészeti Lektorátus tiltakozik.

Az adakozásból és közhasznú felajánlásokból - az eredeti helyén - létesülő Országzászló emlékmű politikai üzenetét korábban már elutasították Győrben a szocialisták és a szabad demokraták. Szorgalmazói a NE-felejcs Polgári Egyesület, az Összefogás a Polgári Körökért Egyesület, valamint az Öregcserkész Baráti Kör azonban aláírásgyűjtésbe kezdtek és elérték: a mű megépül a Bisinger parkban. Az alapkövet ma délután rakják le, az avatást június 4-ére tervezik.

Az új emlékmű egyik eleme egy fal, amelyet a Kossuth-díjas Deim Pál Golgota című szobra előtt húznak majd fel. A művész ezt méltatlannak tartja. A park tervezője, Pirk Ambrus ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az Országzászló emlékmű helyszínét.

Deim Pál érdeklődésünkre elmondta: ahhoz hozzájárult, hogy a tér másik végén felépítsék az Országzászló emlékművet. Ehhez ugyanis a városnak joga van, függetlenül attól, hogy neki mi a véleménye. A szobra elé húzott fal azonban minden szempontból elfogadhatatlan. A szobrászművész szakvéleményt kért a Képzőművészeti Lektorátustól is. A testület álláspontja szerint a mű egységének védelmét garantáló jogszabályok alapján a győriek eljárása törvénysértőnek minősül. Deim Pál, Pirk Ambrus, és a Golgotát megrendelő korábbi polgármester, az azóta elhunyt Kolozsváry Ernő családja jogi lépéseket fontolgat.

Ottófi Rudolf győri alpolgármester sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a közterület nem élvez szerzői jogi védettséget, egyébként pedig a Golgota emlékmű eddig nem volt szem előtt. Ezután viszont díszburkolatos út vezet hozzá.

A nemzeti kegyeleti emlékhelynek szánt Bisinger parkban az Országzászló mellett kettős kereszt is lesz hármas halommal.

A Golgota - még Országzászló nélkül
A Golgota - még Országzászló nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.