Elnökválasztás előtt az SZDSZ: szabad a gazda

Azonosnak mutatkoznak Kóka János és Fodor Gábor esélyei kettejük rövid időn belüli harmadik összecsapása előtt. Más jelölt viszont nincs.

Május 25-ig eldől, kik indulhatnak az SZDSZ vezető tisztségeiért a június 7-i országos küldöttgyűlésen. Noha időről időre felröppennek hírek egy-egy új elnökjelöltről, egyelőre úgy tűnik, mégis csak ketten indulnak a párt elnökségéért: Kóka János jelenlegi pártelnök, illetve tavalyi kihívója, Fodor Gábor. A tavalyi küldöttgyűlésen, amelyen számos álküldött is részt vett, végül a holtverseny utáni ismétlésben tizenhárom szavazattal győzött Kóka. Az elnökválasztást a visszaélések miatt kell megismételni.

A Kóka-Fodor párharc állásáról most a megyei pártszervezetek ajánlásaiból lehet következtetni. Az elnököt választó több mint hétszáz küldöttet nem köti ugyan az őket delegáló megyei választmányok döntése, de azért van súlya annak, hogy kit ajánlanak a megyék - főként a nagyobbak. Az állás most nagyjából döntetlen.

Hogy a megyék ajánlásai menynyire fontosak a jelölteknek, jelzi, hogy pénteken Kóka János és Tihanyi László veszprémi SZDSZ-elnök közös sajtótájékoztatón jelentette be: Veszprém egy emberként áll Kóka mellett. A megyei választmány azonban csak a tájékoztató után döntött, mégpedig fordítva. Fodor javára, 7:5 arányban. Tihanyi utóbb "fogalmazási hibára" hivatkozott. Nemrég kölcsönösen lemondásra szólították fel egymást a választmány tagjai, illetve Tihanyi - forrásaink a rivalizálást részben a Kóka/Fodor küzdelem elmérgesedésével magyarázzák.

Információnk szerint Fodort ajánlotta elnöknek Borsod, Heves és Zala megye, Kókát Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy, míg Bács-Kiskunban és Pest megyében mindkettőjüket azonos mértékben támogatják. A baranyai választmány határozatképtelen volt, a többi megye május 25-ig dönt.

Pártbeli informátoraink szerint meghatározó lehet az elnökjelöltek vitája, amelyre közvetlenül a választás előtt kerülhet sor. Úgy tudjuk, Fodor és Kóka is beleegyezett a vitába, ennek részleteit a héten tisztázza a két kampánystáb, miközben mindkét jelölt javában járja az országot: Kóka elsősorban adócsomagjával kampányol, míg Fodor a gyűjtőpárti vízióval. A Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-vel azonban sem Kóka, sem Fodor nem tartja elképzelhetőnek a kormánykoalíció szintű együttműködést. Igaz, Fodor egy Gyurcsány nélküli szocialista párt felé nyitottabbnak mutatkozik. Az előre hozott parlamenti választásokat egyikük sem tartja ördögtől valónak. Fodor és több pártbeli támogatója nyilatkozott arról a múlt héten, hogy az SZDSZ-nek nem szabadna megszavaznia a jövő évi költségvetést.

A kisebbségi kormányt tehát egyikőjük sem támasztaná meg egy újabb, biankó felhatalmazással, ahogy a pártban mondják, legalábbis a mostani felállásban nem.

Új Generáció a homofóbia ellen

Az SZDSZ Új Generáció arra kéri a többi politikai párt és az egyházak képviselőit, hogy tartózkodjanak a homofób megnyilvánulásoktól. (A szó jelentése félelem, idegenkedés a homoszexualitástól.) A szervezet azt is szeretné elérni, hogy az egyházak kövessék meg azokat a hívőket, akiket szexuális orientációjuk alapján kívánnak kirekeszteni az egyenjogú magyar állampolgárok közösségéből - jelentette ki Léderer András elnök, a Szentszék budapesti nagykövetsége előtt, a homofóbiaellenes világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Léderer a magyar alkotmány egy példányát dobta be az Apostoli Nunciatúra postaládájába, hogy tiltakozzék XVI. Benedek pápa közelmúltbeli kijelentése ellen, miszerint a magyar alkotmánnyal is ellentétes volna a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény. Az SZDSZ Új Generáció emlékeztet rá, hogy az Alkotmánybíróság már egy 1995-ös határozatában felszólította a jogalkotót, hogy szüntesse meg a diszkriminatív eljárást az élettársi kapcsolatok terén.

Fodor Gábor - Kóka János
Fodor Gábor - Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.