Patikustaps a miniszternek

Nyitottnak mutatkozott szombaton az egészségügyi miniszter a gyógyszerész kamara indítványainak megvizsgálására, és már
ezzel sikert aratott a testület közgyűlésén.

Többször is taps szakította félbe Székely Tamás egészségügyi miniszter szavait a Magyar Gyógyszerész Kamara szombati közgyűlésén. A tárca vezetője konzultációt és a szakma támogatását is élvező jogalkotás tígért a gyógyszerészeknek.

A háziorvosok, az ápolók után a gyógyszerészeknek is békejobbot nyújtott a miniszter. Konkrét ígéreteket ugyan nem tett, de nem is zárkózott el a patikaliberalizáció, a gyógyszer-gazdaságossági törvény kedvezőtlen hatásai, valamint a patikai árrés felülvizsgálatától. Székely Tamás beszédében elismerte, hogy a patikanyitással kapcsolatos enyhébb szabályok nem hozták meg minden tekintetben a várt eredményt. Példaként említette, hogy a több mint kétszáz újonnan nyílt üzlet közül mindössze kettő vállalta a 24 órás nyitva tartást.

A közgyűlés hallgatósága meglehetősen rossz hangulatban érkezett. A gyógyszer-gazdaságossági törvény miatt átlagosan húszszázalékos pozícióromlást szenvedtek el az elmúlt másfél évben. Eközben tíz százalékkal bővült a gyógyszertárak száma. Annak sem örül a szakma, hogy a recept nélkül kapható orvosságok patikán kívül is kaphatók.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke a Népszabadságnak elmondta: már januárban kérték a kormánytól az árrés korrekcióját, a gyógyszertári jogviszony-ellenőrzés szankcionálásának felfüggesztését. Sürgős tennivalónak nevezte a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását, a gyógyszertári ügyelet rendezését és finanszírozásának kérdését, a gyógyszerész doktori cím adományozását és a kézi készítésű szerek munkadíjának emelését. Szerinte mintegy 800 kis patika küszködik csődközeli helyzettel. Csak 2007-ben kétmilliárd forintot vesztettek az árakat folyamatosan lefelé korrigáló gyártói versenyeztetésen a patikák. Hankó Zoltán elmondta: a kamara azt szeretné, ha a kormány módosítaná az árrésszabályokat. Kalkulációjuk szerint, ha a kamara elképzelése kap zöld utat, akkor az az állam és a betegek számára 0,3-0,7 százalékos tehernövekedéssel járhat.

Lapunknak Kökény Mihály, az Országgyűlés szakbizottságának szocialista elnöke azt mondta: elképzelhető, hogy még ebben az évben módosítják a patikák jövedelmezőségét befolyásoló szabályokat, de akárhogy is döntenek, a költségvetési egyensúlyt nem veszélyeztethetik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.