Verbális párbaj, kecmec nélkül

Szombat este negyed kilenc körül kezd igazán izgalmassá válni a verseny. És nem csak azért, mert a szemeteszsákok kezdenek megtelni üres sörösdobozokkal, vagy mert az alkonyat leszálltával tűnni látszanak a gátlások is, és hát az egy főre jutó tinilányok száma sem emelkedett este hat óta. Akkor meg?

Nyolcra apad az est kezdetén még tizenhat fős mezőny, szikárabb, keményebb a line up, a nyolcaddöntőn túljutott rapperek egyre közelebb vannak ahhoz, hogy eldőljön végre, ki viselheti közülük egy éven át a Magyarország legjobb freestyle-MC-je kitüntető címet. És nem mellesleg: ki vágja zsebre a győztesnek járó negyedmilliót.

A szabályok nem bonyolultak: a párba sorsolt MC-knek fejenként kétszer negyvenöt másodperc alatt kell rímbe foglalniuk, ami egy kivetített fotóról, valamint egy szókapcsolatról hirtelen az eszükbe jut. Folyamatosan, megállás, üresjárat nélkül kell tehát rappelniük, mondjuk egy megsárgult fényképen szereplő tízfős rendőrosztagról, esetleg négy pohár sörről, egy sportautóról, vagy éppen azt kell elmondaniuk, szerintük mi Az Élet Értelme.

S mivel ez tényleg battle, azaz párbaj, az is cél, hogy a versenyzők "szétoltsák" egymást, vagyis - szigorúan verbálisan, de mégiscsak - megsemmisítsék a másikat. Hogy egy párharcból ki kerül ki győztesen, a közönség, valamint a veterán freestyle-MC-kből és újságírókból (Artoscsaba, MC DC, MC Gőz, Soka) álló zsűri közösen dönti el. Előbbi tapssal, sikítással, ordítással adhat hangot véleményének, míg utóbbi pár mondatos értékeléssel voksol.

Ha nem megy a döntés, jön a decibelszámláló, esetleg egy ráadás negyvenöt másodperces blokk, amikor immár a cappella, vagyis zene nélkül kell a versenyzőknek freestyle-ozniuk.

Egyenes kiesés, nincs kecmec.

Kicsit meglepődünk, mikor az est házigazdája, Qka MC - a szabadstílus alapvető szabályaival ellentétesen - arra kéri a versenyzőket, hogy próbáljanak tartózkodni az obszcén kifejezésektől, a tévéfelvétel miatt, ugye. Nem nagyon értjük a dolgot, hiszen van 16-os karika meg jó hangmérnökök, akik kisípolják majd, amit ki kell - de a versenyzők szerencsére nem nagyon veszik figyelembe az imperatívuszt: ami a szívükön, az a szájukon.

Akad, aki előre megírt szöveggel próbálkozik, a műfajban kicsit is otthon lévők azonban egyből megérzik, hogy valami sántít: az amúgy rendkívül jó freestyle-os és akár még a végső győzelemre is eséllyel pályázó budapesti Ready emiatt már a legjobb nyolcba sem jut be.

Az est meglepetése a riporter szerint a balassagyarmati Raffla, aki úgy gyalogol végig a versenyen halálpontos, ritmikailag és rímtechnikailag sokszínű, gyilkos rapjeivel, mint egy birodalmi lépegető. - Hogy mitől lesz jó a freestyle? - kérdez vissza Raffla. - Szerintem legalább fele részben a társaság, a közönség határozza meg, milyet rappel az ember - magyarázza, majd hozzáfűzi: a másik ötven százalék a szókincsen, a világlátáson, a tapasztaláson és az őszinteségen múlik.

És valóban: az a jó, ha nemcsak l'art pour l'art rappel az ember, hanem mert van mit mondania. Ez nem egy magányos műfaj, az az igazi adrenalinbomba, ha van kinek és ki ellen freestyle-ozni. Kell a visszacsatolás.

A sorsolás kegyetlen, az est két legjobbját már az elődöntőben összehozza: Snow paraszthajszállal jobbnak bizonyul Rafflánál, aki végül a harmadik helyen végez. A másik párharcban Gyurma simán veri Preachert - a döntőben viszont a legforróbb nyelvpörgetéseivel sem képes megolvasztani a Hópihét: elképesztő ovációtól kísérve a tizenkilenc éves Snow a magyar freestyle-bajnok.

- A freestyle-ban nincs "abszolút legjobb" - mondja -, pillanatnyi győzelmek vannak. Minden rap hiteles tud lenni, ha onnan jön, ahonnan az MC akarja, hogy jöjjön: szívből. Amíg azt sikerül rappelned, amit akarsz, érzel, s amíg ehhez megvan a megfelelő tudásod, megvannak az eszközeid, nem lehet baj.

A továbbjutóról a közönség és a zsűri együtt döntött
A továbbjutóról a közönség és a zsűri együtt döntött
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.