MSZP: Szálljanak magukba a kordonbontó fideszesek

Bárándy Gergely (MSZP) szerint erkölcsficamosak azok a fideszes képviselők, akik a kordonbontásról szóló bírósági végzésből azt a következtetést vonják le, hogy helyesen cselekedtek. A szocialista politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a fideszes képviselőknek magukba kellene szállniuk.

Hozzátette: azt is javasolja nekik, hogy olvassák el újra a végzés szövegét, és fogadják meg a köztársasági elnök intelmét, miszerint a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni. Bárándy Gergely felidézte a bírósági végzés szövegét, miszerint a kordonbontók a társadalom részéről irányukban támasztott fokozott követelményekkel ellentétes, a köznyugalmat megzavaró magatartást tanúsítottak, amely durván sérti a társadalmi együttélési normákat. A dokumentumban szintén olvasható, hogy a tisztségüknél fogva tőlük elvárható lenne a szabályok mindenkori, fokozott tiszteletben tartása - mondta.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok betartása a képviselői esküben is benne van. Hozzátette: a végzésben szerepel az is, hogy a rendőrség jogszerűen állította fel a kordont, a fideszes képviselők magatartását pedig garázdaságnak minősíti. Kitért arra, a bíróság felelőségre vonást kizáró ok miatt szüntette meg az eljárást, mert úgy ítélte meg, hogy a fideszes képviselők tette a társalomra csekély fokban veszélyes. Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor valaki lop, de kóros elmeállapot vagy 14 év alatt életkor miatt nem lehet megbüntetni.

Bárándy Gergely azt mondta, politikusként nem akarja minősíteni a bíróság erre vonatkozó döntését. Megjegyezte ugyanakkor, hogy megítélése szerint a kordonbontásra buzdító képviselők magatartását a hatósági rendelkezés elleni izgatásnak is lehetett volna tekinteni, de ő nem tesz büntetőfeljelentést ez ügyben. Úgy látja a fideszes képviselők értékítélete két rossz üzenetet is hordoz: egyrészt azt, hogy ha nem tetszik egy hatósági döntés, akkor fel lehet lépni ellene, másrészt pedig azt a felsőbb rendű arroganciát, mely szerint  van amit a közembernek nem lehet, de a politikusoknak igen - mondta a kormánypárti politikus.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. A PKKB április 26-án hozott végzést a kordonbontó képviselők ügyében és megszüntette az eljárást. A megszüntető végzés jogerős.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.