A Hamász kész tárgyalni a tűszünet feltételeiről

A Hamász illetékesei készek tárgyalni Egyiptomban azokról a feltételekről, amelyek mellett Izrael hajlandó volna tűzszünetet kötni a radikális palesztin szervezettel.

Ilyen értelmű nyilatkozatot tett a hétvégén Damaszkuszban Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai vezetőségének második számú embere. Eszerint a palesztin szervezet megbízottai Kairóban találkoznának Omár Szulejmán tábornokkal, az egyiptomi titkosszolgálat főnökével.

Szulejmán a múlt héten az összes palesztin mozgalom - köztük a Hamász és a Fatah - nevében fegyvernyugvási ajánlatot terjesztett Izrael elé. Ez ígéretet tartalmaz az izraeli területek ellen irányuló rakétabelövések beszüntetésére, amennyiben a zsidó állam véget vet a Gázai övezet hónapok óta tartó blokádjának.

Izraeli sajtóértesülések szerint a jeruzsálemi kormány elvben elfogadta az ajánlatot, ám egyben feltételeket is támasztott. "Még nem tudjuk pontosan, milyen válasszal tért vissza Izraelből Omár Szulejmán" - közölte a szíriai fővárosban Abu Marzuk.

A palesztin szervezetek ajánlata első lépésként a Gázai övezetre vonatkozna, majd később a Jordán folyó nyugati partjára is kiterjedne a tűzszünet hatálya. Mahmúd az-Zahar, a Hamász magas rangú illetékese öngyilkos merényletek sorozatát helyezte kilátásba arra az esetre, ha Izrael nem fogadná el a tűszüneti ajánlatot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.