Societas néven indul újra a Zuschlag elől menekülő FIB

Megalakult az új baloldali ifjúsági szervezet, a Societas szombaton - olvasható az MSZP honlapján. Az SZDSZ Új Generáció elnöke szerint a Zuschlag-ügytől akkor lehet megszabadulni, ha szabályozzák a pártok ifjúsági szervezeteinek finanszírozását, nem akkor, ha újabb szervezetek jönnek létre.

A Fiatal Baloldal szombaton megkezdődött kétnapos tisztújító kongresszusán döntöttek a jogutód nélküli feloszlatásról, és egy új szervezet létrehozásáról, egyetlen elnökjelöltnek pedig a kiszivárgott hírek szerint Varga László szocialista politikust, a FIB eddig elnökét jelölték. Varga László az mszp.hu-nak elmondta: a Fiatal Baloldal kongresszusán a küldöttek döntöttek egy új, nyitott baloldali ifjúsági szervezet létrehozásáról.

A Societas alakuló ülése után a helyi és megyei szervezeteknek mintegy két és fél hónap áll majd rendelkezésére, hogy megtartsák alakuló ülésüket és létrehozzák a helyi szervezeteket. A Societas ezt követően, várhatóan nyár végén újabb kongresszust tart majd, ahol a jelenlegi egyszerűsített, a bejegyzést megkönnyítő alapszabálynál összetettebb dokumentumot fogalmaznak majd meg. Ennek mellékleteként a szervezet tisztaságának, korrektségének és nyitottságának érdekében etikai és fegyelmi szabályzatot fogadnak majd el.

Varga László hangsúlyozta: nem igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a küldöttgyűlésről előzetes bejelentés nélkül távol maradtak volna vezető politikusok. Az elnök kijelentette, hogy a baloldal prominens személyiségei az ifjúsági szervezet vezetőségének kifejezett kérésére és előzetes egyeztetés után döntöttek úgy, hogy nem jelennek meg a kongresszuson, hogy jelenlétükkel semmilyen irányba ne befolyásolják a vita menetét.

A kongresszuson vasárnap részletes vita után, Iránytű címmel új programot fogalmaznak majd meg. Ennek részleteiről és a hétvége eseményeiről délután három órakor részletesen tájékoztatják a sajtót - olvasható az mszp.hu honlapon.

Az MTI tudósítása szerint a résztvevők közül többen is jó hangulatúnak minősítették a kongresszust, de elmondták, hogy nem kevés félelem is van a résztvevők körében. Félelem elsősorban amiatt van, hogy képes lesz-e megszabadulni az új szervezet a volt alelnök, a csalás miatt letartóztatott Zuschlag János nevétől és "örökségétől".

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke reagálásában sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "a fiatal szocialisták önfeloszlatással kívánnak megszabadulni Zuschlag János kellemetlen örökségétől". A liberális politikus szerint a Zuschlag-ügytől akkor lehet megszabadulni, ha végre sikerül szabályozni a pártok ifjúsági szervezeteinek finanszírozását, nem akkor, ha újabb szervezetek jönnek létre.

Léderer András emlékeztetett arra: tavaly, a Zuschlag-ügy kirobbanásakor megkereste a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, hogy dolgozzanak ki egy közös javaslatot a politikai ifjúsági szervezetek átlátható, számonkérthető finanszírozására. Hiába sikerült azonban egy sor kérdésben konszenzusra jutni, a Fidesz és az MSZP nem volt partner abban, hogy rendbe tegyük a szervezetek gazdálkodását.

Léderer Ándrás hozzátette: vasárnap azzal a kéréssel fordult az SZDSZ parlamenti frakciójához, hogy kezdeményezzék egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozásával kapcsolatos visszásságok feltárásáért.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.