Negatív fénycsóva, politikai skandallum

A szocialisták rácsaptak Balog Zoltán egyik nyilatkozatára. A fideszes politikus hasonlóságot vélt felfedezni a 2001-es amerikai terrortámadás és a magyar rendőrség 2006-os fellépésének hatásai között.


Az, ami a forradalom ötvenedik évfordulóján történt, egy olyan "negatív fénycsóva", ami rávilágít arra, milyen sérülékeny a demokráciánk - nyilatkozta Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke a Magyar Szemle című folyóiratban a 2006. október 23-ai tömegoszlatásról.

Aztán jött az újságírói kérdés: "Kicsiben olyasmi ez, mint amit az Egyesült Államoknak, illetve a nyugati világnak 2000. (helyesen: 2001. - a szerk.) szeptember 11. jelentett?" És Balog Zoltán válasza: "A magyar élet szempontjából feltétlenül. Ráirányítja a figyelmet arra, hogy nem vagyunk képesek az erőszak áldozatainak, elszenvedőinek megvédésére, az elkövetők megtalálására, a mindennapi életünk biztonságának megóvására, az emberi jogok feltétel nélküli érvényesítésére, biztosítására."

A szocialisták köreiben hajlamosak úgy értelmezni ezeket a szavakat, hogy a fideszes politikus egy kalap alá vette az Amerikai Egyesült Államokban elkövetett véres terrortámadást és a magyar rendőrség fellépését.

Balog Zoltán másként látja. Kérdésünkre, hogy összemérhető-e egyáltalán a két esemény, közölte: bár a szeptember 11-ei tragédiát az újságíró hozta szóba, elvileg minden összemérhető mindennel, akár a csiga is az elefánttal. Az számít, hogy mi az összehasonlítás alapja és az eredménye. "Nyilvánvalóan nem azt állítottam, hogy a magyar rendőri fellépés ugyanolyan súlyos áldozatokat követelt, mint az amerikai terrortámadás. A kiváltott hatásról, a sokkélményről beszéltem" - mondta. A Magyar Szemlében megjelent interjút kiegészítve hozzátette: nem kizárólag az október 23-ai rendőri fellépésre vetül az a bizonyos "negatív fénycsóva", hanem az azt megelőző eseményekre is, beleértve az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését vagy a Magyar Televízió székházának ostromát.

A szocialisták nem érik be ennyivel. Az MSZP-s Donáth László úgy vélte, Balog Zoltán kimondatlanul is párhuzamot vont a repülőgépes terroristák és a magyar rendőrség között. Az interjúból - folytatta - az olvasható ki, hogy egyik esetben a merénylők az amerikai demokráciát sértették meg, a másikban a magyar államhatalom a demokratikus jogaikkal élni akaró ünneplők emberi jogait. A szocialista képviselő utalt rá, hogy Balog Zoltán már máskor is mondott hasonlókat. Az ilyen kijelentés korábban is, ma is politikai skandallum - állapította meg Donáth László.

Értesüléseink szerint a szocialisták azt fontolgatták, hogy Balog Zoltán nyilatkozata miatt kezdeményezik az emberi jogi bizottság rendkívüli összehívását. Jelenleg úgy fest, inkább a bizottság rendes ülésén hozzák szóba az ügyet, és jó esély van rá, hogy a témát a parlamentben, napirend előtti felszólalásban is előveszik.

Schmidt Mária, Balog Zoltán és Orbán Viktor - a teoretikusok
Schmidt Mária, Balog Zoltán és Orbán Viktor - a teoretikusok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.