Nem okafogyott a népszavazás

Összegyűlt a szükséges számú aláírás az Albert házaspár által kezdeményezett népszavazáshoz, amelyet várhatóan az ősszel tartanak. Az általuk feltett kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

Ha a választási iroda után az OVB is megállapítja, hogy megvan a legalább 200 ezer hiteles aláírás, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást. Az Albert házaspár számára tehát nincs visszaút, a referendumot már nem lehet leállítani. Albert Zsoltot munkatársunk arról kérdezte: nem tekintik-e okafogyottnak és ezért eleve kudarcra ítéltnek a több-biztosítós modell elleni népszavazásukat; különösen, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter már a múlt héten kezdeményezte a "több pénztáras" törvény visszavonását.

Válaszában Albert Zsolt elismerte, egyértelműen nehezebb lesz ezek után elérni, hogy meglegyen a kétmillió igen voks. S ha a parlament hatályon kívül helyezi a több pénztáras törvényt, "nehézkes" lesz kampányolni is. De szerinte azért nem okafogyott a népszavazás, mert ha az mégis eredményes lesz, akkor az azt követő három évben senkinek sem juthat eszébe "még véletlenül sem", hogy több-biztosítós modellt vagy az egészségbiztosítás privatizációját kezdeményezze. Arra, hogy a népszavazási kampányuk során számítanak-e a Fideszre, Albert Zsolt közölte: nem vették fel a kapcsolatot sem a Fidesszel, sem más politikai erővel. Azt szeretnék, ha a választók a lelkiismeretük szerint szavaznának.

Az aláírások túlnyomó részét a Liga Szakszervezetek koordinálásával gyűjtötték össze. Gaskó István elnök szintén úgy ítéli meg: a referendum jelentheti az alkotmányos garanciát arra, hogy három évig senki se kezdeményezhesse az egészségbiztosítás szétdarabolását vagy részleges privatizálását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.