Csökkentek a reálkeresetek az első negyedévben

A bruttó átlagkeresetek január-márciusban 6,5 százalékkal, a nettó  átlagkeresetek 6,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a  reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett  - 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest -  közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.


Az év első három hónapjában a költségvetési szférában 715 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 941 ezren dolgoztak.

A bruttó átlagkeresetek az idén január-februárban 5,1  százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az  egy évvel korábbit, a reálkereset - 7 százalékos fogyasztóiár-index  mellett - 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához  képest.

Tavaly január-márciusban a bruttó átlagkeresetek 7,1  százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az  egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5  százalékos növekedése mellett - 7 százalékkal csökkent az előző év  azonos időszakához viszonyítva.

Az idén január-márciusban a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a  költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma átlagosan 2  millió 738 ezer volt. Az év első három hónapjában a költségvetési  intézményekben összességében közel 5,6 százalékkal csökkent a  létszám, míg a versenyszférában lényegében nem változott.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete  az év első 3 hónapjában 196.000 forint volt, ezen belül a  vállalkozásoknál dolgozóké 185.500 forintot, a költségvetési  szervezeteknél alkalmazásban állóké 226.600 forintot ért el.

A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe  99,3 százalék, a versenyszférában dolgozóké pedig 110,9 százalék  volt.

A 2008 január–márciusi keresetek a közszférában tartalmazzák a  2007. évre járó 13. havi kereset 2007-ben még nem kifizetett  hattizenkettedét, valamint a 2008. évben esedékes juttatás  négytizenketted részét, míg a 2007. január-márciusi bázisban a  teljes 13. havi kereset szerepel.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc ígéreteit cáfolják a legfrissebb KSH-adatok a reálkeresetek csökkenéséről. A statisztikai hivatal pénteki adatai szerint az első negyedévben a reálkeresetek 0,7 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. "Gyurcsány Ferenc sokszor azt hazudta, hogy ezentúl könnyebb lesz a helyzet, könnyebb lesz az emberek élete. A válság azonban mélyül, Gyurcsány Ferenc fogadkozásait ékesen cáfolja a legfrissebb KSH-adat a reálkeresetek további csökkenéséről" - hangsúlyozta Mádi László, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken az MTI-nek küldött közleményében. A politikus szerint a kisebbségi kormányzás láthatóan képtelen kezelni az egyre mélyülő gazdasági és szociális válságot, a magyar emberek élete pedig egyre nehezebb. A Központi Statisztikai Hivatal pénteki adatai szerint a bruttó átlagkeresetek január-márciusban 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett - 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben, 21,3-8,8  százalék közötti mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi  tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, kereskedelem,  javítás, a szállítás, raktározás, posta, távközlés, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás  gazdasági ágban.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli -  átlagkereset 7,5 százalékkal nőtt az előző év január-márciusához  képest: a versenyszférában dolgozók alapbére 8,9 százalékkal, míg a  költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 4,8  százalékkal lett magasabb.

Márciusban lassult a bérdinamika, a bruttó átlagkeresetek 9,9  százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest, míg  februárban még 13,1 százalék volt a 2007. azonos hónapjához  viszonyított keresetnövekedés.

Január–márciusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset  120.700 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.600  forint, a szellemi foglalkozásúaké 156.200 forint. A nettó kereset  így átlagosan 6,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél: ezen  belül a versenyszférát 9,5 százalékos, a költségvetési szervezeteket  pedig 0,3 százalékos növekedés jellemezte.

A 206.700 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi  munkajövedelem 7,1 százalékkal volt magasabb az előző év  január–márciusinál.

A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,1 százalékot tett ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.