Fico helyettese nyilatkozott: bosszantja Slota "szerencsétlen kijelentése"

Dusan Caplovic, a  szlovák kormány miniszterelnök-helyettese pénteken sajnálkozásának  adott hangot, amiért Budapest a kétoldalú kapcsolatokban elvárható  "tartalmi előrehaladás" híján, a vezető szlovák politikusok legújabb  kijelentéseire reagálva nem látja értelmét annak, hogy a  közeljövőben magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót tartsanak.


"Nagyon bosszant, hogy a koalíciós partner szerencsétlen kijelentése miatt a helyzet idáig fajult" - fogalmazott a TASR  szlovák hírügynökség megkeresésére a Robert Fico kormányfő pártjához  (Smer-SD) tartozó Caplovic, de sem a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS),  sem annak elnökét, Ján Slotát nem említette név szerint.

Slota a minap "lovas bohócnak" nevezte a magyar államalapító  Szent Istvánt, amit a magyar fél ugyanúgy sérelmesnek minősített,  mint azt, hogy Fico a Fidesz választási győzelme esetén várható,  Szlovákia ellen irányuló szélsőséges magyar nacionalista  megnyilvánulások veszélyével riogatta a hallgatóságát.

"Jómagam és Fico miniszterelnök fél éves fáradozása ment  veszendőbe" - mondta Caplovic, aki a miniszterelnökök találkozóját  előkészítendő már kétszer találkozott magyar partnerével, Kiss Péter  kancelláriaminiszterrel. Április elején Pozsonyban abban állapodtak  meg, hogy Gyurcsány Ferenc  június első felében hivatalos látogatást  tesz Szlovákiában.

Caplovicnak meggyőződése, hogy győz majd a józan ész, és  Szlovákiának Magyarországgal is sikerül kialakítani olyan viszonyt,  mint a többi szomszédjával. "Nemcsak az előállt helyzet megnyugtató  rendezése indokolja, hogy a miniszterelnökök találkozzanak" - tette hozzá a politikus.

Pozsony tudomásul veszi a találkozó elhalasztását

A szlovák  külügyminisztérium tudomásul veszi a magyar fél döntését, miszerint  a közeljövőben valószínűleg nem lesz magyar szlovák miniszterelnöki  találkozó, jóllehet Pozsony Budapest "lépéseinek nem látja az okát."
Robert Fico szlovák kormányfő még tavaly ősszel hívta meg hivatalos szlovákiai látogatásra magyar kollégáját, Gyurcsány  Ferencet. A találkozó előkészítésének szándékával Kiss Péter  kancelláriaminiszter és Dusan Caplovic szlovák  miniszterelnök-helyettes már többször találkoztak. Legutóbb április  7-én, pozsonyi egyeztetésükön abban állapodtak meg, hogy a nyáron,  feltehetően már június első felében Gyurcsány Ferenc hivatalos  látogatást tesz Szlovákiában.

Az utóbbi napok fejleményei miatt csütörtökön bekérették a magyar külügyminisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, Juraj Migast, akitől a tárca szakállamtitkára, Szentiványi Gábor a szlovák  politikusok elmúlt napokban tett kijelentéseire kért magyarázatot. Ján Slota, a Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt  (SNS) elnöke ugyanis pénteken a magyar államalapító budavári  szobráról készült fényképet közlő történelemkönyvet lobogtatva "lovasbohócnak" nevezte Szent Istvánt. Másnap Robert Fico Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) azzal riogatta a  hallgatóságát, hogy a Fidesz győzelme esetén Magyarországon  felerősödnek a Szlovákia ellen irányuló szélsőséges megnyilvánulások.

A magyar külügyminisztérium szerint Magyarország arra törekszik, hogy jó viszonyt tartson fent Szlovákiával, de "megfelelő tartalmi  előrehaladást kellene először elérni a kétoldalú kapcsolatokban,  hogy egy ilyen miniszterelnöki találkozónak értelme legyen". Az  együttműködést szorgalmazó szlovák fél azonban egy ideje kettős  magatartást tanúsít, és a "konfliktusgerjesztő törekvéseknek" is  teret enged - hangzott el a magyar álláspont.

Az MTI pozsonyi irodájához csütörtökön késő éjszaka eljuttatott nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium leszögezi: "A mindkét ország nyilvánossága részéről rég várt találkozóhoz a szlovák fél  teljes komolysággal viszonyult és alaposan készült rá." Pozsony szerint a tervezett miniszterelnöki találkozó a kényes kérdéseket  sem kerülve lett volna hivatott "a viszonyt pragmatikus módon, a két szomszédos ország polgárainak javára előbbre mozdítani. Ezzel a döntésével a Magyar Köztársaság ismételten elutasítja a kézfogást és  a viszonyunk valamennyi kérdésére kiterjedő tárgyilagos  párbeszédet". A szlovák fél értelmezése szerint Budapest "ódzkodik" attól, hogy "nyíltan essen szó az olyan problémákról is, mint amilyen a magyarországi szlovák kisebbség jogállásán esett sérelem,  vagy a Magyar Gárda szélsőséges nacionalizmusa és rasszizmusa".

Szlovákia a közeli jövőre tervezett miniszterelnöki találkozó lemondása ellenére "a továbbiakban is a két ország vezetőinek a  kölcsönös viszony minden kérdésére kiterjedő, tárgyilagos és  pragmatikus párbeszédét fogja szorgalmazni, és ha a magyar kormány  elszánja magát, bármikor kész a miniszterelnökök találkozójának  megtartására" - fogalmaz a külügyminisztérium szóvivője által jegyzett közleményében a szlovák fél.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.