Nem bírták kivárni a világvégét - előjöttek

Kijöttek a föld alól  annak az orosz szektának utolsó tagjai, amely november óta egy  barlangban várták a szektaalapító által jósolt világvégét: kilencen  jöttek elő,  s bebizonyosodott, hogy a barlangban ketten elhunytak.


Előzőleg a hatóságok már jelentős helyreállítási munkálatokat végeztek a többször beomlott barlangban és péntekre  virradó éjszaka többek között feltárták az elhunytak sírját. Ennek  kapcsán a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az enyésző  hullákból áradó gázok komolyan veszélyeztetik a még a barlangban  lévők egészségét.

Az exhumálásról a szektások tudtak, és a helyi illetékesek  szerint nem fordítottak rá különösebb figyelmet.
2007 november elején a szekta tagjai Pjotr Kuznyecov, a mérnöki  végzettségű szektaalapító vezetésével Nyikolszkoje falu mellett egy  hegyoldalba hatalmas barlangot ásott, benne kúttal és egy közeli  patakba vezetett illemhellyel, ellátta a barlangot hosszú időre  szóló tartalékokkal élelmiszerből és petróleumból, majd 35 fő -  köztük négy gyerek - mint utóbb kiderült két macskával és egy  papagájjal bevonult a föld alá. Miután az olvadás és a tavaszi  esőzések nyomán a barlang többször beomlott, március 28-án előjött  az első hét nő, április 1-én további 14 személy, egy nappal később  pedig egy fehéroroszországi asszony két gyermekével.
 
Az akkori ismeretek szerint még 11 fő maradt a föld alatt, bár  Vitalij Nyedogon, a szekta egyik vezetője előjövetele után nyomban  elmondta, hogy két nő meghalt a barlangban, az egyik rákban, a másik  a túlzásba vitt böjtölés nyomán.

Amikor fény derült rá, hogy a szektatagok egy barlangba  vonultak, Kuznyecovot elmegyógyintézetbe vitték, és ott  beszámíthatatlannak találták, de az első kibújó barlanglakók  követelésére elengedték. Nem sokkal később súlyos fejsérülésekkel  kórházba kellett vinni, állítólag öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem látta jelét az általa jósolt világvégének.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.