Tánczos hozzáférhet az irataihoz

A Vas Megyei Bíróság nem akadályozta jogai gyakorlásában Tánczos Gábort és ügyvédjét, amikor elutasította azon iratok kiadását, amelyek Tánczos perújítási kérelméhez szükségesek - mondta Laky Ferenc, a Vas Megyei Bíróság elnöke. Amint a perújítási kérelem beérkezik, kérésre a másolatot is megkapják.

Tánczos Gábor a napokban kapta kézhez a Vas Megyei Bíróság végzését, amelyben elutasította a bűnösségét kimondó ítélet nyomozati iratainak kiadását. Ügyvédje, Somos Zoltán tájékoztatása szerint a másolatokra azért lett volna szükségük, hogy megalapozott perújítási kérelmet nyújthassanak be a bűnösséget megállapító ítélet ellen. A bíróság a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozással tagadta meg az iratok kiadását, mondván: csak az a bíróság, ügyészség nyomozó hatóság adhatja ki az iratokat, amely előtt folyamatban van az ügy. Somos szerint azonban ez téves értelmezés. Fellebbeznek.

- A bíróság kötve van a büntetőeljárási törvény rendelkezéseihez, vagyis iratmásolat csak a folyamatban lévő ügyben adható ki. Jelen esetben pedig nincs folyamatban lévő ügy, ugyanis Tánczosék még nem adták be a perújítási kérelmet. Amint a perújítás iránti kérelem beérkezik, úgy alappal terjeszthetik elő az iratmásolatok kiadása iránti igényüket, s ennek akkor a bíróság eleget is tesz - mondta Laky Ferenc. Hangsúlyozta: a bíróság az iratmásolatok kiadását megtagadó végzésében felhívta Tánczosék figyelmét arra, hogy iratbetekintésre, jegyzetek készítésére addig is korlátlan lehetőségük van. Tehát nincsenek elzárva semmi olyan részlettől, amely a perújítási kérelemhez esetlegesen kellene, és még nem áll rendelkezésükre.

- Lehet vitatkozni a törvény rendelkezésének helyességén, azt azonban nem szabad elfelejteni: a bíróság jogalkalmazó szerv, kötve van a törvényhez, s nincs abban a helyzetben, hogy felülbírálja rendelkezéseit - fogalmazott Laky Ferenc.

Tánczost a Legfelsőbb Bíróság 2002-ben tizenhárom évre ítélte az 1998-as körmendi gyermekgyilkosság miatt. Idén januárban helyezték feltételes szabadlábra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.