Mérnökfalu lesz Nyírtassból?

A 2011-2013 között üzembe lépő nyírtassi óriásgázerőmű működtetéséhez legalább 100-150 mérnökre lesz szükség - becsülte tegnap tartott helyszíni tájékoztatóján Papp László polgármester. Az ország legnagyobb tervezett áramtermelőjének otthont adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, kétezer lakosú településen és környékén - a nagy munkanélküliség ellenére - ilyen képzettségű szabad munkaerő nincs.

A polgármester azt reméli, hogy a várható igényt addig képzéssel elégíthetik ki. Ehhez a beruházás mögött álló - az ukrán Dmitrij Firtashoz köthető - Emfesz Kft.-től remél anyagi segítségét. A 2009-től kezdődő építkezésekhez két-háromezer fő munkaerőre is szükség lesz. Később pedig ha az erőműből származó hulladékhő hasznosítására kellő számú mezőgazdasági-élelmiszeripari vállalkozás idetelepül, a Debreceni Egyetem számításai szerint akár 4-5 ezer - főleg betanított - dolgozó foglalkoztatására is számítani lehet.

A település jelentős - meg nem jelölt mértékű iparűzési adóbevételre is számít, amiből helyi korszerűsítéseket terveznek. Az erőmű tegnap bemutatott színhelyét az Emfesz meg nem nevezett magánszemélyektől vásárolta.

A beruházás összesen 1,5 milliárd eurós, számításaik szerint 480 milliárd forintos költségeinek 15 százalékát az Emfesz állná. A fennmaradó részt pedig az OTP Bank által szervezett - még alá nem írt - konzorciumi hitelből fedeznék. A gázerőművet közvetlenül ukrán tárolókból látnák el célvezetéken. Az erőmű áramának hosszú távú szerződésen keresztüli értékesítéséről már megkezdték a tárgyalásokat.

A nyírtassi gigaerőmű egyik lehetséges látképe
A nyírtassi gigaerőmű egyik lehetséges látképe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.