A kordonbontó vélemény

Orbán Viktor tévedett, amikor annak idején büszkén polgári engedetlenségnek minősítette az uniós parlamenti képviselőkkel megerősített Fidesz-frakció-akciót: azt, hogy lebontották a Parlament köré vont kordont.

A bíróság helyreigazította a Fidesz elnökét. Polgári engedetlenségről csak akkor beszélhetünk ugyanis, ha valaki erkölcsi igaza tudatában akár a jogsértést, a büntetést is vállalja, de nem engedelmeskedik a törvénynek.

A Fidesz elnöke csavarhúzóval a kezében azt is mondta, majd jogászkodnak itt eleget, ez őt nem érdekli, ej, dönti a kerítést. Bátran hangzott.

A bíróság ezt is elrontotta. Ha amit a Fidesz képviselői tettek, nem éri el a jogi rosszalláshoz szükséges ingerküszöböt, akkor ez nem polgári engedetlenség volt, hanem megfontolt politikai ravaszság, amely számíthatott a speciálisan beállított ingerküszöbökre.

Tévedett Sólyom László is, aki annak idején közleményben reagált a történtekre, s így fogalmazott: "A Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen elbontották a Kossuth téri rendőrségi kordont, és bejelentették, vállalják tettük jogi következményeit. Felelősségük azonban kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni."

A bírósági jelek szerint szó sincs itt jogellenességről. Azt pedig már csak remélni lehet, hogy az államfő abban is tévedett, hogy az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat. Ha valakinek nem tetszik például e bírósági ítélet, veszi a csípőfogót és... Mert ha kétszáz méternyi védőkordon elbontása több hónapos tüntetéssorozat után szokásos véleménynyilvánítás, akkor ki határozza meg a privát szerszámhasználat határait?

Tévedett a bíróság is, amikor indoklásában azt írta, hogy a társadalom egészének érdekében álló köznyugalom biztosítását szolgáló, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni nyílt ellenszegülés durván sérti a társadalmi együttélési normákat. Ez bizonyára nincs így, különben nem hagyná ugyanez a testület jóvá, hogy csapatostul, nagy nyilvánosság előtt következmény nélkül megtegyék.

Egy pillanatra félretéve a jogi okosságot, engedjük ide az életet, hadd reagáljon a bíróság ama mondatára, amely szerint a Fidesz képviselőinek gesztusa békés volt. A rendőrség azért vont kordont a parlament elé, mert hónapok óta a koalícióval szemben durván ellenséges sokaság táborozott, szitkozódott, gyűlésezett ott. Ahogy eltűnt a kerítés, megjelent Tomcat, Ekrem Kemál, Hegedűs Lóránt és a nyílt kormányellenes gyűlölet. A Fidesz képviselői jól tudták, mit csinálnak. Szándékuk sokféle lehetett, de békés egy sem.

A bíróság végzése ellen nincs fellebbezés. Jogilag. Erkölcsileg van. És lehet Orbán Viktort idézni, aki kordont bontva a képviselői esküre hivatkozott. De ebben az is szerepel, hogy a "jogszabályokat megtartom". Orbánék abban a hiszemben bontottak, hogy a kordon jogszerűtlen, s ez felhatalmazza őket a jogsértésre. Ez az esküszegés. Azóta kiderült, a kordon jogosan állt, de bontani sem bűn. Lassan minden elbontva. A Parlament áll magában. Lesz, ami lesz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.