Büntetés helypazarlásért

A minisztériumoknak június végéig kell megkötniük az általuk használt ingatlanokra vonatkozó új bérleti szerződéseket. A helypazarlók plusz díjat fizetnek.

A minisztériumoknak és más költségvetési szerveknek június végéig kell megkötniük az általuk használt ingatlanokra vonatkozó új bérleti szerződéseket. Csakhogy a tárgyalások még meg sem kezdődtek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az érintettek közt.

Az állami vagyon feletti őrködéssel megbízott MNV Zrt. az új kormányzati negyed építésének leállításával szinte egyidejűleg jelentette be, hogy a jelenleg működő 350 költségvetési szerv területhasználatát még az idén racionalizálják. A korábbi években lezajlott létszámcsökkentést nem követte ugyanis az irodaterületek használatának ésszerűsítése. Így ma akad olyan minisztérium, ahol ketten dolgoznak hatvan négyzetméteren. A különféle ügyosztályok át-, illetve összeköltöztetése révén jelentős terület szabadulhatna fel, s ez komoly költségvetési megtakarítást eredményezhetne.

Ennek érdekében a vagyonkezelők az elmúlt hónapokban külön munkacsoportot hozott létre a minisztériumok és más költségvetési szervek területhasználatának fölmérésére, az optimális mérték meghatározására. Így az elfoglalt négyzetmétereken túl azt is feltérképezték, hogy az adott irodában dolgozók milyen tevékenységet végeznek, illetve ahhoz mekkora területre van szükségük. Mindezek összevetésével több koncepciót is kidolgoztak, amelynek alapján meghatározható a költségvetési szerv optimális területhasználatának mértéke.

A Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács legutóbbi ülésén ezek közül választotta ki a mindenkire érvényes eljárási rendet. Ez nem csupán az adott tevékenységhez rendelt négyzetméter meghatározását jelenti, az alapterület mellé ugyanis az iroda kategóriájának és elhelyezkedésének függvényében kiszámított bérleti díjat is csatolják. Egy alacsony szolgáltatási szinten működő, külvárosi irodaházban a jóval nagyobb terület használata is olcsóbb lehet, mint egy belvárosi, modern irodaházban lévő kisebb irodáé.

A tanács által elfogadott standard szerződést most töltik fel az adott szervezetre igazított tartalommal - engedélyezett területnagyság, ár -, és csak az után kezdődnek meg a tárgyalások. Erre alig másfél hónap van, hiszen a bérleti szerződéseket június végéig kell aláírni. Az MNV Zrt. feltett szándéka, hogy ésszerűbb területgazdálkodásra ösztönözze a minisztériumokat és a többi intézményt. Ha az adott szerv nem jogosult az általa elfoglalt terület egészének használatára, választhat: összébb húzza magát, vagy költözik, esetleg saját forrásból finanszírozza az indokolatlan területhasználatot. A helypazarlók ellen szankciókkal kívánnak élni, ám erről egyelőre nem tudott felvilágosítással szolgálni Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője.

Mindez nem érinti a költségvetési törvényben előirányzott 30 milliárd forintos bevételt, amelyet állami ingatlanok értékesítéséből kell előteremteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.