Amnesty-felhívás a kelet-európai melegfelvonulások jogának biztosításáért

Az európai kormányoknak biztosítaniuk kell a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű embereknek a jogot önazonosságuk ünnepléséhez a büszkeség-felvonulások áprilistól novemberig tartó időszakában és más nyilvános rendezvényeken - áll az Amnesty International Londonban kiadott felhívásában, amely szerint e rendezvények részvevőinek különösen Kelet-Európában kell tartaniuk atrocitásoktól.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a melegjogi aktivisták a törvény előtti diszkriminációmentes egyenlőség üzenetét viszik ki az utcára. Mégis, gyakrabban akadályozzák meg őket abban, hogy ezt biztonsággal megtehessék, mint ahányszor nem - fogalmaz a felhívás.

Az Amnesty International szerint sok országban, mindenekelőtt Kelet-Európában, a büszkeség-rendezvények részvevői túlságosan sokszor szembesülnek fenyegetésekkel és a hatóságok ellenséges hozzáállásával, még azelőtt, hogy egyáltalán felvonulnának.

A részvevőket szidalmazzák, leköpdösik, palackokkal, tojásokkal, ürülékkel dobálják, sőt ököllel bántalmazzák a tiltakozók, és ezt néha a rendőrség tétlenül nézi.

Az emberi jogi szervezet a londoni felhívásban a legutóbbi példák közül felidézi: a múlt hétvégén hatvanan utaztak a moldovai fővárosba, hogy a tilalommal dacolva részt vegyenek egy büszkeség-felvonuláson. Ez volt egymás után a hatodik eset, hogy ezt a rendezvényt a helyi hatóságok betiltották.

A városban a buszon utazók számánál háromszor több tiltakozó vette körbe a járművet, felfeszítették az ajtót, és elvették a részvevők transzparenseit és zászlóit. Mindezt a rendőrök a közelben parkoló féltucatnyi rendőrautóból szemlélték - áll az Amnesty International ismertetésében.

A szervezet szerint még a május 20-24-ei belgrádi Eurovíziós Dalfesztivál sincs biztonságban a melegek elleni tiltakozóktól, mivel szélsőséges csoportok megfenyegették a rendezvény azon részvevőit, akikről feltételezik, hogy meleg vagy leszbikus.

Szerbiában a melegek és nem melegek szövetsége biztonsági aggályok miatt nem tudta megtartani a tervezett büszkeség-rendezvényt - áll az AI felhívásában.

Az Amnesty International szerint számos kelet-európai országban tiltanak be rendezvényeket a nemzetközi jog megsértésével.

A 2005-ös rigai melegbüszkeség-felvonulást először megtiltották, majd az esemény megfelelő rendőri biztosítás nélkül lezajlott. A következő évben a felvonulást megint betiltották, és a hatóságok ismét nem nyújtottak rendőrségi védelmet a végül egy épületben megtartott rendezvénynek.

Tavaly több mint 400 ember, köztük az AI egész Európából érkező képviselői, egy lezárt parkban vonulhattak fel Riga központjában.

A londoni felhívás szerint az AI az idén is számos országból küldi el képviselőit Rigába a nemzetközi támogatás és szolidaritás jeleként.

Az Amnesty International szerint a moszkvai városi hatóságok idén májusban már a harmadik egymást követő évben tagadták meg a felvonulási engedély kiadását, Zágrábban tavaly és tavalyelőtt sem tudták megvédeni a rendőrök a részvevőket a támadásoktól, a vilniusi polgármester, illetve a városi tanács pedig uniós támogatással rendezett diszkriminációellenes demonstrációkat tiltott be.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.