Digitális majális

Május 17. az Információs Társadalom napja, ekkor kezdődik a május 25-ig tartó Digitális Magyarország Tavasza című rendezvénysorozat.

Az Európai Unió felhívásához elsőként csatlakozott Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) célja, hogy az e-Befogadás (információs társadalmi befogadás) eszméjének elterjesztésével növeljék az internetet aktívan használók körét az idősek, a szegények, a kisebbségiek és a fizikai hátránnyal élők között. Az Inforum szeretné elérni, hogy 2010-re legalább egymillió új felhasználó csatlakozzon az internetre, és többségük a hátrányos helyzetűek köréből kerüljön ki.

A gyorsütemű fejlődést azért tartják szükségesnek, mert az Európai Unió Statisztikai Hivatalának adatai szerint az EU 27 tagállama közül Magyarország lakosságának csak 38 százaléka használja az internetet. Az uniós átlag 54 százalék, és saját eredményünkkel a sereghajtók között vagyunk.

Még riasztóbb adat, hogy Angliában a 60 év feletti lakosok körében a nethasználók aránya 58 százalék, míg Magyarországon 6 százalék.

- Hazánkban jelenleg 400 olyan település van, ahol a szélessávú internet egyáltalán nem érhető el, és 400 olyan, ahol a fizikai korlátok miatt csak részben jutnak nethez a lakosok. Összességében a lemaradásunk óriási – mondta a NOL-nak Dombi Gábor, az Inforum vezetője.
 
Az e-Befogadás mozgalom azt célozza, hogy a gyakorlott internet-használók segítsék, bátorítsák, képezzék azokat, akikhez még digitális analfabéták. Különös hangsúlyt fektetetnek arra, hogy az idős lakosságot bevonják a nethasználók körébe, ezért rendezik meg május 17-én az 50+ Internetezők első házibuliját a Jövő Házában (Millenáris). Véleményük szerint az ország lakosságának több mint egyharmadának szüksége van az informatikára ahhoz, hogy megőrizhesse aktivitását és szellemi egészségét. A május végi Unoka-nagyszülő informatikai versenyen a családi összetartozás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Május 17 és 25-e között az alábbi programokat szervezi az Inforum:
50+ Internetezők első házibulija, május 17. Millenáris, Teátrum 19-24 óra.
Sajtóklub, május 21. Mit tehet a média az idősek informatikai bevonása érdekében? Alexandra könyvesház, Károly krt. 3c.
Unoka-nagyszülő informatikai verseny, május 25. Helyszín: Kempelen Farkas Hallgatói és Információs Központ 1088 Budapest, Reviczky u. 6.
 
A rendezvényeken való részvételhez regisztráció szükséges (www.inforum.org.hu/new/buli). A jelentkező ezután egy 4-jegyű kódot kap e-mailben és a visszaigazolást aktiválnia kell.

Az első 1300 jelentkező ingyen tekintheti meg a Jövő Háza frissen megnyitott kiállítását és részt vehet valamennyi eseményen.
Tervezett program:
kapunyitás 17-én 18 órakor
kezdés, 19 órakor  Mi kérünk elnézést kabaré, 19:20-kor
Madarak együttes: rock and roll, chachacha, salsa, és el nem felejthető slágerek 20 órakor
lámpaoltás este 11-kor


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.