Gyálon építi új üzemét a brit kontaktlencsegyártó

Gyálon alakítja ki új kontaktlencsegyárát a brit Sauflon Pharmaceuticals. A több ütemben megvalósuló beruházásra tízmilliárd forintot költ, amelyhez állami támogatást is kap - az erről szóló megállapodást tegnap írták alá a kormány és a beruházó képviselői.

A cég egy bérelt üzemcsarnokban építi ki gyártóbázisát, amelyre az első ütemben hárommilliárd forintot fordít. A nemrég beindult termelés felfutásával évente mintegy 100 millió kontaktlencse készül majd a magyar üzemben, amely eleinte 160 embert foglalkoztat. A tervek szerint azonban a következő három évben még 350 millió darabbal növelik az üzem éves gyártókapacitását, s ez további kétszáz új munkahely létrejöttét is jelenti - mondta Peer János, a Sauflon magyar leánycégének ügyvezető igazgatója.

Jelenleg minden elkészült kontaktlencsét Angliába küldenek, s onnan terítik a Sauflon piacain. A tervek között szerepel egy disztribúciós központ létrehozása, így ez a tevékenység is Magyarországra kerülhet - tette hozzá Peer János. Az ügyvezető szerint idővel a magyarországi gyártás kibővülhet a Sauflon fő termékének, a kontaktlencsék tisztításához használt folyadék előállításával is, erről azonban még nem született döntés. A kontaktlencse tisztítófolyadék gyártójának számító Sauflon csak néhány éve kezdett foglalkozni kontaktlencsék előállításával is. A vállalat első ilyen gyárát 2005-ben adta át a szigetországban, ám a kereslet gyors növekedése új üzem kiépítését tette szükségessé. A Sauflon a gyártást szerette volna az unión belül tartani, s az alacsonyabb gyártási és munkaerőköltségek miatt kerestek helyszínt Kelet-Európában. Magyarország mellett az állami támogatás mellett az szólt, hogy az országban komoly hagyományai vannak a gyógyászati segédeszközök gyártásának - mondta Francis Erard, a brit Sauflon igazgatója.

Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára az egyedi kormánydöntés alapján odaítélt vissza nem térítendő, valamint a képzési és a fejlesztési adókedvezmény formájában nyújtandó támogatás mértékét nem közölte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.