Gera Zoli, a gyülekezet arca

Az egyik legismertebb magyar labdarúgó, Gera Zoltán reklámozza a Hit Gyülekezetét. A hajdan illegalitásban működő szervezet egyre csak erősödik, Németh Sándor vezető lelkész pedig az egykori szövetségest, az SZDSZ-t bírálja.

- Nem hiszem, hogy sok hely van Magyarországon, ahol ilyet látni - büszkélkedik a pálmafák sorával Mihály József, a tízéves jubileumát ünneplő Hit Park fejlesztési vezetője.

Tényleg valószerűtlen a látvány. A környéken egymást érik az üzemek és a gyártelepek, a Hit Gyülekezete központja viszont valóságos arborétum. Gondozott sövények, virágágyások, sétányok, szökőkutak mindenfelé. (Még egy kisebbfajta vízesés is van, csak azt éppen tisztítják.) Az árnyas fák alatt kerti padok. A pihenősarkok magyar tájak, a Közel-Kelet vagy éppen mediterrán vidékek hangulatát idézik.

Mindez a X. kerületben, a Gyömrői úton.

A Hit Park egyre terjeszkedik. Először a tízezer ember befogadására alkalmas Hit Csarnok épült fel egy rozsdatemető helyén, aztán ideköltözött a gyülekezet (újabban már mesterképzést folytató) Szent Pál Akadémiája is. Az eredetileg 42 ezer négyzetméteren fekvő Hit Park területe az évek során 67 ezerre bővült, nemrég egy csődbe ment üzemet vásároltak meg a szomszédban. Javában dolgoznak: a lestrapált épületet irodaházzá alakítják át.

A Hit Gyülekezete 1979-től datálja létezését. A pünkösdi-karizmatikus keresztény csoport a Kádár-korszakban illegalitásban működött, ennek ellenére 1989-ben már kétezer tagot számlált. A rendszerváltás után a gyülekezet népszerűsége - bár a parlamenti jobboldal a nagy keresztény egyházak támogatásával heves ellenkampányokat indított - tovább nőtt.

A szocialista-liberális kormány 1998-as veresége után a gyülekezet válságba került. A megújuló jobboldali támadások mellett belső konfliktusok gyengítették, ráadásul politikai ikertestvérével, a Szabad Demokraták Szövetségével is megromlott a viszonya. A viszálykodás végül szakításhoz vezetett, a gyülekezet és az SZDSZ útjai különváltak. (Pregnáns jele ennek a gyülekezet egy pár évvel ezelőtti állásfoglalása, amely az SZDSZ egyházpolitikai elképzeléseit így jellemezte: a "súlyos tárgyi tévedéseken alapuló javaslatokkal a liberális párt szőnyegbombázást intéz a vallásszabadság alapjai ellen".)

Németh Sándor vezető lelkész ugyanakkor nem kizárólag a gyülekezet leválásával indokolja az SZDSZ mélyrepülését. Az SZDSZ szerinte a megalakulását követő hat-nyolc évben azzal lett sikeres, hogy valódi szövetségként működött, viszonylag sokféle nézetet és értékrendet tudott integrálni. A kilencvenes évek vége óta azonban - állítja Németh Sándor - "egy szűkebb csoport a saját értékrendjét erőlteti a pártra. Az SZDSZ azóta láthatóan nem képes visszanyerni támogatóit".

A hit a nem látott dolgokról való meggyőződés, a remélt dolgok valósága. Biztos tudás arról, hogy amit Isten Igéje mond, az mindig, minden körülmények között igaz és megvalósul. A hit kifejezi az ember belső magatartását Isten felé. Hit nélkül lehetetlen Istennel személyes közösségre lépni, Tőle áldást nyerni. ... A hit tárgya megvallás által lesz hathatós a hívő életében. Az úgynevezett általános hiten kívül, amelynek jutalma az üdvözülés, a Biblia a hitről mint szellemi gyümölcsről is beszél, amely az Úrral való együttélés következménye a hívő életében.
Ezen kívül szól a Szentírás a hit ajándékáról is, mikor valaki egy kritikus helyzetben különleges módon tud hitet gyakorolni Isten Igéjében, és ezt Isten természetfölötti módon megjutalmazza.
A hit szellemi fegyver is: pajzs az ellenség támadásainak visszaverésére.
(A Hit Gyülekezete tanítása a hitről)

A Hit Gyülekezetének mindenesetre egyáltalán nem vált kárára, hogy megszabadult az "SZDSZ fiókegyháza" bélyegtől. Az önállóság szimbólumának is tekinthető Hit Csarnok átadásával új időszámítás kezdődött a gyülekezet életében. Az ezredfordulón lezárult adóhatósági vizsgálat a gazdasági mutyikról szóló pletykákat is szertefoszlatta. A jobboldali vádakkal szemben az APEH megállapította, hogy nem történt olyan szabálytalanság, amely szankciót vonna maga után. Sőt: a beruházást végző cég majdnem egymillió forinttal kevesebb áfát igényelt vissza, mint amennyire jogosult lett volna.

A Hit Csarnok felépítéséhez (akkori áron) másfél milliárd forintra volt szükség. A gyülekezet 655 milliót bankhitelből, 770 milliót adományokból teremtett elő, a fennmaradó 75 millió forintot a költségvetés adta.

A Hit Gyülekezete pénzügyi helyzetéről nem kaptunk tájékoztatást, de annyi sejthető: az éves bevétel milliárdokban mérhető. Tavaly csupán egyszázalékos adományokból - a törvény szerint járó kiegészítést is beleértve - 185 millió forint jött össze. (A rendelkezők száma jócskán meghaladta a 13 ezret, a gyülekezet ezzel a negyedik legnépesebb egyháznak számít Magyarországon.)

A gyülekezet amúgy az önfenntartó egyházmodell híve, honlapjának tanúsága szerint az egyszázalékos adófelajánlásokon és az iskolák után kapott normatív juttatásokon kívül jelenleg nem vesz igénybe közvetlen állami támogatást. A hívek általában jövedelmük tizedét adják be a gyülekezeti kasszába. Akinek ez nem szimpatikus, döntse el: mennyivel jobb, ha inkább az állami büdzsé fizet?

Az idén először az egyik legjobbnak tartott magyar focista, az Angliában légióskodó Gera Zoltán is szerepel a gyülekezet egyszázalékos kampányában, a többfelé látható óriásplakátokon. Gera saját nyilatkozatai szerint a vallásnak köszönheti, hogy megszabadult az alkoholtól és a drogoktól.

Az utóbbi években elcsitult a gyülekezet körüli csatazaj, de ennek eléréséhez Gera Zoltán egymagában kevés lett volna. A konszolidációhoz jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Hit Gyülekezete tudatosan és tervszerűen keresni kezdte a nyilvánosságot. Bevásárolt az ATV-ben: ez a kereskedelmi csatorna minden héten közvetíti a Vidám Vasárnapnak nevezett istentiszteletet. A gyülekezethez kötődő Hetek című lap 12 ezer példányban jelenik meg. Alapítványok és jótékonysági szervezetek, CD-ket és könyveket forgalmazó kiadók, ajándékboltok tartoznak az egyre növekvő gyülekezeti konglomerátumhoz. Továbbá egy internetes rádió, ami a nap huszonnégy órájában hallgatható.

Mindebből nem következik, hogy a gyülekezet napjainkban osztatlan népszerűségnek örvend. Az egyik szélsőjobbos honlapon például azért kerültek újra terítékre a hitesek, mert nagyszabású ünnepséget rendeztek Izrael megalakulásának 60. évfordulója alkalmából. A világháló némelyik fórumán a gyülekezetet tévtanítások hirdetésével vádolják, és olyan szektának minősítik, amelynek tagjai agymosáson mentek át.

Ezzel együtt: kétszázötven-háromszáz magyarországi és határon túli településen vannak hites csoportok. A vallási rendezvényeket - a gyülekezet kimutatása szerint - 70 ezren látogatják rendszeresen.

Németh Sándor biztosra veszi, hogy a Hit Gyülekezete "minden szempontból további fejlődés előtt áll". Hisz a tagok és a támogatók száma folyamatosan nő, ahogyan a sikeresen működő intézményeké is. Közben pedig - teszi hozzá a vezető lelkész - "zajlik az új generáció felkészítése a szolgálatra".

Imahely ezreknek
Imahely ezreknek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.