Fiatal Baloldal - jogutód nélkül

Súlyos sebeket ejtett az MSZP ifjúsági szervezetén a volt alelnökéhez fűződő Zuschlag-ügy. A Fiatal Baloldal hét végi kongresszusán várhatóan meg is szűnik a szervezet, hogy ott helyben újjá is szülessen. Varga Lászlót, a FiB elnökét kérdeztük.

- A hét végén jogutód nélkül megszűnhet az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal. Mi vezetett idáig?

- Az elsődleges ok, hogy az elnöki feladatok elvállalásakor ígéretet tettem rá, hogy az MSZP környékén mozgó ifjúsági szervezetek közt integrációs folyamatot indítok el. Egyetlen, egységes, baloldali ifjúsági szervezetre van szükség, ennek létrehozását vállaltam. Most jutottunk el odáig, hogy meg tudjuk tenni ezt a lépést. Jogi, szervezeti és politikai választ kell találni az elnökségem óta eltelt két évben felmerült kérdésekre, ezt e hét végén megteszszük. Program mentén fogunk megújulni, új, fiatal, húszas évei elején járó politikusokkal.

- Úgy tudni, a szervezeten belüli erős rivalizálás is elkoptatta a társaságot.

- Ez tévedés. Nincs belső rivalizálás. Hihetetlen lehet ez egy politikus szájából, de tényleg így van. Egységes a csapat.

- A jogutód nélküli megszüntetés egyben azt is jelenti, hogy az új szervezeten, illetve annak vezetőin nem lehet számon kérni az előd viselt dolgait. Ez a Zuschlag-ügy kapcsán sokakat összeesküvés-elméletek gyártására fog sarkallni. A FiB ellen ugyanis jelenleg is ügyészségi eljárás folyik, ez pedig akár menekülésnek, takarításnak is tűnhet.

- Újabb tévedés. Nincs eljárás a Fiatal Baloldal ellen, ahogyan nincs FiB-ügy sem. A tény az, hogy Zuschlag János és társai ellen folyik ügyészségi eljárás. Ez az ügy rengeteg kárt okozott a baloldali fiataloknak, a mozgalomnak, és egyértelmű, hogy ettől el kell szakadnunk. Tiszta helyzetet kell teremtenünk, mert bár a FiB nem érintett a Zuschlag-ügyben, a fröccsenő vádak foltot hagynak.

- Egy új név elég lenne ahhoz, hogy eltakarja a foltokat?

- Ilyen erős sárdobálás kellős közepén nem lehet hófehérnek maradni, de törekedni kell rá. Megmaradhattunk volna a jelen szervezeti és szerkezeti keretek között is, de én inkább azt vallom, hogy új fejezetet kell nyitni. Erről természetesen a hét végi kongresszus dönt majd érdemben.

- A jogutód nélkül megszűnő Fiatal Baloldal könyvelésében minden rendben van?

- Csak a saját elnökségemről tudok érdemben nyilatkozni. Az elmúlt két évben minden a törvényeknek megfelelően történt.

- Az újonnan megalakuló szervezet elnöki posztjáért, úgy tudni, egyedül ön indul. Fél a vetélytársaktól, vagy ennyire egyértelmű a támogatottsága?

- Nehéz helyzetbe hoz, mert szerénytelennek fogok tűnni, amikor erre azt válaszolom: ennyire egyértelmű a támogatottságom. A verseny elől nem bújok el, sőt, de jelen helyzetben úgy tűnik, egyedüli induló leszek.

- A FiB elnökeként eddig részt vehetett az MSZP elnökségi ülésein. Mennyi beleszólása volt a belügyekbe, és változnak-e a jogosítványai?

- Nem politikai karrierkérdés az ifjúsági mozgalom megújulása, hanem válasz a politikai baloldalon szükséges integrációs kihívásokra. Alanyi jogon vagyok tagja az MSZP elnökségének, ahol eddig is mindig aktívan és érdemben fejtettem ki a véleményemet az aktuális ügyekben. Ez ezután sem fog változni.

Varga László szerint az ő elnöksége alatt minden a törvényeknek megfelelően történt.
Varga László szerint az ő elnöksége alatt minden a törvényeknek megfelelően történt.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.