Diplomáciai bújócska a dalai lámával

Hiába számít a német közvélemény jelentős részének szemében nemzeti hősnek a dalai láma, a Németországot kormányzó nagykoalíció csak nagy nehezen vette rá magát, hogy Berlinben kormányzati szinten is fogadják a tibeti vallási vezetőt.

Kínos huzavona előzte meg a berlini bejelentést, miszerint a fejlesztési segélyezésekért felelős miniszter, Heidemarie Wieczorek-Zeul tárgyal majd a csütörtökön többnapos németországi látogatásra érkező Tendzin Gyacóval. Az SPD-s politikusnő mindazonáltal nem minisztériumában találkozik az indiai száműzetésben élő vallási vezetővel.

A megbeszélésen az emberi jogok tibeti helyzete is szóba kerül, de Berlinben érezhetően kerülni akarják a konfliktust Pekinggel. Tavaly szeptemberben Angela Merkel (CDU) kancellár hivatalában fogadta a 14. dalai lámát: a tibetiek felé tett gesztus Kínát viszont alaposan feldühítette, és miniszteri találkozók lemondásával járó, több hónapos diplomáciai feszültséget okozott.

A dalai láma kancellári fogadása a berlini nagykoalíciót sem hagyta érintetlenül. Frank-Walter Steinmeier (SPD) külügyminiszter "kirakatpolitikának" nevezte Merkel lépését. Steinmeier a korábbi szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder vonalát követi, amely értelmében elsősorban a gazdasági együttműködés révén lehet Kínát nyitásra rávenni. Merkel az üzlet mellett fontosnak tartja, hogy hangot adjon a véleménykülönbségeknek, így annak is, hogy Kína miként kezeli az emberi jogok kérdését.

A mostani "diplomáciai bújócska" során Steinmeier következetes maradt, az Oroszországban tárgyaló politikus ezúttal is kerek perec elutasította, hogy találkozzon a dalai lámával. Merkel hosszabb latin-amerikai körútra utazott, így megszabadult a dilemmától. Figyelemre méltó, hogy Horst Köhler államfő is kitért a találkozó elől. A tibeti vallási vezetőt ugyanakkor fogadja a Bundestag elnöke, és több CDU-s tartományi kormányfő jelezte, hogy szívesen tárgyalnak vele.

Tendzin Gyaco Németországból Nagy-Britanniába utazik, ahol a tervek szerint találkozik Gordon Brown kormányfővel. Igaz, nem a Downing Street 10.-ben, hanem a canterbury érsek rezidenciáján. Brown ezzel akarja jelezni, hogy a 72 éves dalai lámát vallási és nem politikai vezetőnek tekinti.

A dalai láma a Der Spiegel hamburgi hírmagazinnak azt nyilatkozta: a zárt ajtók mögötti egyezkedések helyett nyílt tárgyalásokat akar Pekinggel. Szerinte Kínának el kellene végre ismernie, hogy igenis létezik tibeti probléma, s annak megoldása csak minden kulturális, környezetvédelmi és vallási kérdésre kiterjedő, széles körű autonómia lehet.

Vonakodva üdvözli Berlin a dalai lámát
Vonakodva üdvözli Berlin a dalai lámát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.