Arab kisebbség: otthon helyett jobb jövő

Nakba - azaz katasztrófa. Így hívják a palesztinok és az Izraelben élő arabok azt a napot, amikor megalakult Izrael állama, amikor az 1948-as háború során több százezer palesztinai arab elmenekült, és kiűzetett otthonából. Tavaly nagy vihart kavart, amikor a munkapárti Juli Tamir oktatásügyi miniszter engedélyezte, hogy az arab harmadikosok tankönyvében nakbaként szerepeljen az államalapítás. Az izraeli jobboldal a miniszter lemondását követelte, a cionizmus, sőt a haza elárulásával vádolva őt.

Az Izraelben élő csaknem másfél millió arabnak éppen az a legnagyobb sérelme, hogy nincs saját "narratívájuk". Tudják, hogy jobb dolguk van, mint ha bármelyik arab országban élnének, de nem érzik magukat integrált állampolgároknak egy önmagát zsidó államként definiáló országban. Diszkriminációt említenek, elsősorban gazdasági téren. Az arab családok több mint fele 2007-ben a szegénységi küszöb alatt élt.

A lakosság húsz százalékát kitevő izraeli arab kisebbségnek 12 képviselője van a 120 fős knesszetben. Sokszor hánytorgatják fel az izraeli arab közösségnek: ha nem három párt versenyezne a szavazataikért, több sikerrel járnának. Ám az ideológiai és családi érdekkülönbségek ezt nem engedték eddig. A kiábrándultság miatt sokan voksolnak zsidó pártokra.

A mostani izraeli kormányban - a történelemben először - muzulmán miniszter is van, a munkapárti Raleb Majadele a tudományos, kulturális és sportügyi tárcát vezeti. Majadele nem titkolja, hogy ő elsősorban arab és muzulmán, s csak utána izraeli miniszter. Az izraeli himnuszt felállva tiszteli, de nem énekli.

A bizalmatlanság mindkét oldalon erős. Az izraeli arabok lojalitását sosem vette készpénznek az állam, nem is szolgálhatnak a hadseregben. Legutóbb a 2006-os Hezbollah elleni háború alatt néztek farkasszemet az izraeli zsidók és arabok. Noha 19 izraeli arab is meghalt a Hezbollah rakétáitól, a közösség egyes tagjai hangosan támogatták a síita csoportot. Egy arab parlamenti képviselő kénytelen volt lemondani, miután azzal vádolták, hogy információkkal segítette az ellenséges libanoni szervezetet.

Az izraeli arabok tüntetésekkel készültek Izrael évfordulójára: visszavándoroltak azokba a településekbe, ahonnan elűzettek. Többen bíróságon akarják visszaszerezni hatvan éve elveszett földjüket, amely most parlagon áll, és várja az újabb zsidó bevándorlókat.

Raleb Majadele ugyanakkor a Haarec napilapban azt mondta, tisztelni kell a hatvanadik évfordulót. - Mondhatjuk úgy: elvesztettem az otthonomat, de jobb jövőt építettem.

A zsidó Jasmin Avissar és palesztin férje, Osama Zatar
A zsidó Jasmin Avissar és palesztin férje, Osama Zatar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.