Árverést rendez az Abigail

Az Abigail Galéria május 18-án rendezi huszonegyedik festményárverését a Művészetek Palotájában, ahol 286 tételt indítanak, túlnyomó részük festmény és grafikai mű. A válogatásba két ritkaságnak számító Zsolnay porcelán is bekerült.

Az aukcióra kerülő anyag felöleli a huszadik századi magyar képzőművészet alkotásait a századelő klasszikus mestereitől egészen napjaink kortárs művészetéig. A kikiáltási árak mértéktartóak, 40 ezer forinttól 1.9 milliós tételig terjed a kínálat.


A legrangosabb árakat Gyarmathy Tihamér 1960-ból való „fényekkel átszőtt” olajképe, valamint az aktivistáktól a húszas évek legelején Párizsba igazolt, ott a kubizmus tanulságait festészetébe integráló Medgyes László Csendélete kapta. Szintén milliós nagyságrendű Egry József 1915-ből való pasztellképe, amely a művész kevés eszközzel megoldott, az aprólékos díszítettséget kerülő festői szemléletének jellemző példája.

A Galéria továbbra is folytatja a külföldön pályát befutó magyar származású művészek bevezetését a hazai műkereskedelembe, mint például Joseph K’dar, Ney László, Agathe Vaďto, Bíró Ákos, Szilárd Klára, Stein Anna, Fehér György, Nem’s Judit, Kilian Leonard Dax vagy a már itthon is egyre ismertebb Réth Alfréd, akinek egy vegyes technikájú kollázsa az árverés kiemelt darabjai között szerepel.

A grafikai művek között olyan nevekkel találkozunk, mint Vajda Lajos, Márffy Ödön, Aba-Novák Vilmos, Rippl-Rónai József vagy Kádár Béla.

A műkereskedelmi szcéna gyakori szereplői, a klasszikussá vált kortársak közül például Hencze Tamás, Haraszt˙ István, Fajó János, Konok Tamás, Nádler István alkotásai is szerepelnek.

A Galéria továbbra is figyelemmel kíséri a fiatal, pályakezdő alkotók munkáit, ezúttal Végi Péter mellett egy újabb festőművész, Esse Bánki Ákos a fényviszonyok hatásainak egyéni megfogalmazására építő olajképeit válogatta be kínálatába.

A kalapács alá kerülő árverési kínálat megtekinthető május 7-től 17-ig az Abigail Galéria kiállítótermeiben, a Millennium Centerben (Budapest, V. ker. Váci utca 19-21.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.