McCartney hibridautója repülőn érkezett

Környezetvédők bírálják Paul McCartney brit zenészt, amiért hajó helyett repülővel hozatott magának egy luxus hibridautót Japánból. Az egykori Beatles tagja vegetáriánus és elkötelezett állatvédő, még bőrből készült cipőt sem hajlandó hordani. A környezetvédelmet is pártolja, most mégis környezetvédők bírálják, ráadásul egy környezetbarát autó ürügyén.

A Lexus LS 600h nagy teljesítményű luxusautó. 81 ezer fontba (25,4 millió forint) kerül és benzines motor mellett elektromotor is van benne, a károsanyag-kibocsátása így igen alacsony. McCartney kapott egyet ajándékba a gyártól, amely a 2005-ös amerikai turnéját szponzorálta.

A kocsit nem hajóval, hanem repülővel szállították Nagy-Britanniába. A Lexust tehát még nem is használták, máris többet ártott a környezetnek, mint amekkora szennyezéstől megkíméli a hibrid meghajtással. "Olyan ez, mintha háromszázszor körbeautózták volna vele a Földet" - mondta Gary Rumbold, a CO2balance igazgatója.

A szervezet vállalatokat és magánszemélyeket lát el tanácsokkal azzal kapcsolatban, hogy miként csökkenthetik a szénlábnyomukat, amely a tevékenységük következtében a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét jelenti.

Big Boys Bickering - egy betiltott dala '93-ból

Rumbold szerint hajóval kellett volna szállítani a Lexust, mert sokkal több holmi belefér egy tengerjáró gyomrába, mint egy teherszállító repülő csomagterébe, így egységnyi rakományra tengeri szállítás esetén sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás jut. "Valaki rosszul döntött a Lexusnál. El akarták juttatni a kocsit McCartneynak minél gyorsabban, és ez visszaütött. Türelmesebbnek kellett volna lenni, várni néhány hetet, míg a hajó ideér Japánból" - mondta Gary Rumbold, aki szerint McCartney valószínűleg vétlen az ügyben.

Vajon McCartney tudott róla?

Egyelőre nem világos, hogy a légi szállítást McCartney tudtával választotta-e a Lexus. Stuart Bell, a zenész szóvivője megerősítette, hogy McCartney valóban kapott ajándékba egy autót, de a szállítás módjáról nem tudott felvilágosítást adni, mert még nem ismeri az ügy részleteit. David Crouch, a Lexus brit vezérképviseletének vezetője sem kívánt erről nyilatkozni. Azt azonban elmondta, hogy a Mercedes S osztály és a BMW 7-es sorozat kategóriájába tartozó Lexus LS 600h csak az év végén jelenik meg a brit piacon, de máris nagy az érdeklődés iránta.

Paul McCartney az utóbbi időben feltűnően szoros kapcsolatot ápol a japán autógyárral. Többször nyilvánosan dicsérte a cég környezetvédelmi szempontból kiváló modelljeit, egy albumához pedig készült egy videoklip, amely csak a Lexus honlapján jelent meg. A szponzorációs szerződésen túl a gyár épített egy különleges, Paul McCartney-nak ajánlott terepjárót is. A modellből egyetlen darab készült és elárverezték egy alapítvány javára, amelynek McCartney az egyik fő támogatója. (MTI)

Sir a zongoránál
Sir a zongoránál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.