Júniusra elkészül az egészségbiztosítási koncepció

Az egészségügyi miniszternek június 30-ig felül kell vizsgálnia a kötelező egészségbiztosítási rendszert, ennek alapján előkészíteni a szükséges jogszabály-módosítások szakmai koncepcióját és az összehangolt intézkedési tervet. Az MTI úgy tudja, erről döntött szerdai ülésén a kormány.

Székely Tamásnak a munkába be kell vonnia az egészségügyi, szakmai és társadalmi szervezeteket. A kormányülésen meghatározták, hogy az egészségbiztosítási rendszer alapvető fejlesztési célja az egészségügyi ellátórendszert jellemző területi egyenlőtlenségek fokozatos felszámolása, és a szolgáltatók felelős, rugalmasabb gazdálkodási feltételeinek kialakítása.

Székely Tamás múlt pénteken jelentette be, hogy a jelenleg érvényben lévő egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése a parlament tavaszi ülésszakán megtörténik és az új jogszabály pedig valószínűleg őszre készül el.

A kormány szerint fontos az is, hogy az egészségbiztosítás biztosítói szerepe megerősödjön. Vagyis az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak nagyobb mozgástere lenne abban, hogy mely egészségügyi szolgáltatókkal köt és bont szerződést, fokozott ellenőrzési joga és ehhez eszközei is lesznek.

Az Egészségügyi Minisztérium a múlt héten az Országgyűléshez benyújtott javaslata szerint hatályát veszti az egészségpénztárakról szóló 2008. évi I. törvény. A javaslat részletes indoklásában olvasható, hogy a törvény hatályon kívül helyezése nyomán visszaáll az elfogadás előtti állapot. A törvény, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg jogutód nélkül, kényszer-végelszámolással megszünteti a 22 megyei egészségbiztosítási pénztárat.

A törvényjavaslat benyújtásának indoklása szerint az Országgyűlés által korábban elfogadott törvényben leírt egészségbiztosítási modell olyan megoldásokat is tartalmaz, olyan eszközöket is szabályoz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes. A pénteken benyújtott javaslat ezeknek az elemeknek a hatályon kívül helyezését kezdeményezi, és kizárólag azoknak a rendelkezéseknek a megtartását javasolja, amelyek már részévé váltak az egészségügy jogi szabályozásának, és elhagyásuk egyes területek szabályozatlanságát eredményezné - olvasható az Országgyűlés honlapján megtalálható javaslatban.

Mikola szerint csak hiteles kormány tudja végrehajtani

Úgy tűnik, a kormányzat társadalmi támogatottsággal szeretné beterjeszteni új javaslatát az Országgyűlésnek, ami kedvező változást jelent - Mikola István (Fidesz) a tárcavezető bejelentésére reagálva. Szerinte ugyanakkor nagy baj, hogy a kormány már nem tud társadalmi közmegegyezést létrehozni, elvesztette társadalmi támogatottságát. Az Egészségügyi Bizottság alelnöke hiú próbálkozásnak nevezte azt a kormányzati szándékot, hogy átalakítsa a társadalombiztosítás nagy rendszerét.

Az ellenzéki képviselő úgy vélte, csak jelentős társadalmi támogatottságot élvező, hiteles kormány tud ekkora átalakítást végrehajtani. Ezért a Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy erőfeszítéseit a jelenlegi szétdúlt egészségügyi rendszer működőképessége helyreállítására fordítsa.

Mikola István megismételte pártja korábbi véleményét, miszerint megvédték a társadalombiztosítást, és a törvény visszavonását sikernek könyvelik el.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.