Romaügyi prefektust neveznek ki Rómában és Milánóban

Különleges romaügyi prefektust neveznek ki Rómában és Milánóban, a bűncselekmények visszaszorítására az olasz főváros rendőrfőnöke mellé - jelentette be szerdán Gianni Alemanno. Róma polgármestere, alig néhány órával a Nápoly külvárosában történt incidensek után jelentette ezt be, az olasz Radio 24-nek adott nyilatkozatában.

Ponticelli nápolyi külvárosban az éjszaka két újabb befogadó tábort gyújtottak fel a környékbeli lakosok. Az incidens azután robbant ki, hogy egy fiatal cigánylány el akart rabolni egy újszülöttet. Több száz romát a délelőtti órákban egyelőre ismeretlen helyre szállítottak a táborokból a biztonsági erők, és a reggeli órákra helyreállt a nyugalom.

Alemanno, Roberto Maroni belügyminiszterrel való konzultációja után elmondta, hogy az új hatósági vezető illetékessége kiterjed a közbiztonságra, az egyes táborok területi behatárolására, de egyben a szolidaritási kérdésekre is. Mindehhez azonban, hangsúlyozta a főpolgármester, a prefektusnak anyagi forrásokkal is kell rendelkeznie.

Hasonló intézkedést fogadtak el már kedden egy öt pontos biztonsági tervvel egyetemben Milánó tekintetében, miután Maroni fogadta Letizia Morattit, az északolasz nagyváros polgármesterét.

E terv harcot hirdet az illegális bevándorlás ellen, szabályozza a kapcsolatot az Európai Unió egyes államaival, mindenekelőtt Romániával az uniós uniós irányelvek alapján, amelyek a jövedelemmel nem rendelkező, illetve bűnelkövető európai állampolgárok kitoloncolását szabályozzák.

Meghatározza továbbá a helyi közösségek szerepét a bűnelkövetések megelőzésében és a bűnözés elleni fellépésben, a büntető szankciókat, valamint a szervezett bűnözés elleni harc normáit. Mindezek érdekében találkozik csütörtökön Maroni román kollégájával, valamint Líbia római nagykövetével.

"A nemtörődömség önbíráskodáshoz vezethet" - figyelmeztetett Alemanno, aki szerint ha az állam olyan érzést kelt az állampolgárban, hogy nem védi meg őt, akkor az kénytelen önmagát megvédeni. "Előbb a törvényesség, aztán a szolidaritás" - hangsúlyozta a római főpolgármester.

Ugyancsak megszólalt az ügyben Sergio Chiamparino, Torino polgármestere, mivel az északi iparváros körzetében is gondot jelentenek a nomád táborok. Chiamparino a La Stampa című torinói lapnak elmondta, hogy a városi tanács 750 ezer eurót szavazott meg romák otthonhoz juttatására. E pénzből azok a romák részesülnek, akiknek iratai rendben vannak, dolgoznak, de embertelen körülmények között élnek. Az előzetes számítások szerint mintegy 50 családnak juthat e segélyből.

Ugyanakkor Chiamparino hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlásnak, a bűnözéssel szembeni megtorlásnak "nem alternatívája" a szolidaritási program, hanem a kettőnek párhuzamosan kell

(MTI/ANSA)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.