Nem támogatta az önkormányzati bizottság Gyenesei István miniszteri jelölését

Nem készül önkormányzati reformokra a miniszterjelölt; Gyenesei István az  Országgyűlés szakbizottságának szerdai ülésén egyebek mellett arról  beszélt, szeretné elérni a területi egyenlőtlenségek csökkentését.


A testület 14 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett nem támogatta Gyenesei István jelölését, tehát a testület többsége nem  szavazott bizalmat. Az MSZP igennel, a szabad demokrata Gulyás  József nemmel szavazott, képviselőtársa Geberle Erzsébet pedig  tartózkodott.
A jelölt az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előtt  azt közölte, nem lát esélyt újabb reformlépésekre, de úgy vélte, a  kormánypárti és az ellenzéki önkormányzati politikusok  összefogásával azokat elő lehetne készíteni egy új ciklusra.

A somogyi származású miniszterjelölt tervei szerint egy  asztalhoz ültetné az érintett politikusokat, és - mint fogalmazott -  nyakkendő nélkül, egy üveg balatoni bor mellett egy kockás papírra  összeírhatnák, melyek azok az ügyek, amelyekben össze tudnának fogni.
Azokra a képviselői kérdésekre, milyen konkrét programokban,  célokban gondolkodik, a jelölt ugyancsak azt hangoztatta:  másodlagos, hogy ő mit akar, ehelyett azt szeretné, ha együtt,  egymást segítve határoznák meg az elérendő fontosabb célokat.

Elmondta, nem tud több pénzt ígérni a konvergenciaprogram  keretei miatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram  nem csak korlátokat, hanem mozgásteret is ad.

Gyenesei István azt közölte, erősítené a kistérségi  önkormányzati szövetségeket, így például több hatáskört és saját  bevételi lehetőséget is kaphatnának. Úgy vélte, ha "helyzetbe  hoznák" a kistérségeket, akkor ezzel megoldhatnák a kistelepülések  számos problémáját. Közölte azt is, "sok esetben" kritikusnak látja  az önkormányzatok pénzügyi helyzetét.

A "megye vagy régió" vitájáról szólva azt mondta, ő az "is-is"  álláspontot képviseli, mert úgy látja, hogy a két területi szint a  hatáskörök elhatárolásával és a források megteremtésével megfér  egymás mellett is.

A jelölt a legtöbb kérdést az önkormányzati reform elmaradása  miatt kapta. A reformlépések elhalasztását a legkritikusabban Gulyás  József (SZDSZ) képviselő kérte számon Gyenesei Istvánon. A liberális  képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform szerepel a  kormányprogramban, és hogy igencsak megérett a helyzet a  változtatásra.

Hock Zoltán (MDF) azt vetette fel, hogy ha Gyenesei István  miniszterként ennyire nem akar semmilyen változtatást, ahogy  szerinte a szavaiból kiderül, "akkor mit akar két évig, intéző  szerepre készül?"

Pál Tibor (MSZP) egy nyolcadik érdek-képviseleti szövetség  létrehozására tett javaslatot, amelyben helyet kapna valamennyi  budapesti kerület.

Jauernik István, a bizottság elnöke, aki a tárca államtitkára  lesz, a szakbizottsági ülésen saját leendő közvetlen vezetőjét,  miniszterét hallgatta, illetve szavazta meg. A szocialista politikus  a szűkös, 70 perces időkeret miatt kezdeményezte, hogy a  szakbizottság a közeljövőben miniszterként is hallgassa meg Gyenesei Istvánt.

A sportbizottság támogatja Gyenesei István kinevezését

A sportot is felügyelő önkormányzati tárca miniszterjelöltje azt mondta: nem  ígérhet sokkal több pénzt, amíg a konvergenciaprogram  kényszerpályáján van az ország, de vannak tartalékok, s a meglévő  források felkutatása, jobb felhasználása segíthet.

Gyenesei István erről a parlament sport- és turisztikai bizottsága előtt beszélt szerdai, több mint kétórás meghallgatásán,  amelynek végén a testület kilenc igen és nyolc nem szavazat mellett  támogatta kinevezését.

A miniszterjelölt közölte, hogy az új önkormányzati tárcában sem  belső változást, sem vezetői grémiumcserét nem tervez, jelenleg ilyen elképzelése nincs.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.