Elutasította az OMV keresetét a Mol ellen első fokon a bíróság

Elutasította első fokon az OMV keresetét a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.  ellen első fokon a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma keddi  tárgyalásán.


Az osztrák olajipari cég 2007. december 3-án indított pert a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. ellen azért, mert szerinte a magyar  cég alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal: a  Magyar Állam által tulajdonolt B részvény ("aranyrészvény")  fenntartása, ami aranyrészvény vétójogot biztosít a Magyar Államnak  a Mol alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát  eltörlése vonatkozásában; a 10 százalékos szavazati korlát  diszkriminatív jellege, tekintettel arra, hogy az nem alkalmazandó a  Magyar Államra; illetve azon alapszabályi korlátozás, amely szerint  egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

A szóban kihirdetett bírói döntés lényege, hogy az első két pont  esetében a perbeli, 2007. évi közgyűlésen nem született olyan  módosítás, amit a felperes által hivatkozott jogszabályok alapján  vizsgálni lehetne.

Az igazgatósági tagok esetében már nem ez a helyzet, ám ebben az  esetben a felperes nem a megfelelő, a Polgári Törvénykönyvre  hivatkozott, hanem például a gazdasági társaságokról szóló  jogszabályra.

A bíróság arra is kötelezte a felperest, hogy bruttó 50 ezer  forint perköltséget fizessen meg az alperesnek.

Az első fokú ítélet írásban történő kézhez vételét követően 15  nap áll a felek rendelkezésére, hogy fellebbezzenek.

A perben az első tárgyalás február végén volt.
Akkor a Mol, mint alperes képviselői, fenntartva korábbi  álláspontjukat, a per megszüntetését kérték, mivel szerintük a két  fél közötti vita nem tartozik a bíróságra, illetve nincs is jogvita.

E tárgyaláson a felperes OMV képviselői elmondták, hogy  fenntartják keresetüket, s érdemi ítéletet várnak.
A keddi tárgyaláson lényegében ezt ismételték meg a felek.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte: a cég egyetért a döntéssel. Az OMV későbbre ígért reagálást a bírói döntéssel kapcsolatban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.