A fitnesz nem az izzadásról, hanem a szórakozásról szól

A magyar fitneszüzlet a befektetők álma: kevés kockázat, a tisztesnél jobb hozam. Ráadásul a többmilliárdos piac nagyobbik része még szabad préda.

Plázacica, bankvezér, médiaszemélyiség, butikos, képviselő, eladó, tanár és gyesen lévő anyuka - a fitnesztermek hatalmas társadalmi olvasztótégelyében mindenféle népek fellelhetők. Legalábbis a jobb módúak közül. S onnan sem egyenlő arányban. Az egészségmegőrzés divattá vált, de az öltözködéshez hasonlatosan ezt sem bírja mindenki követni. Még akkor sem, ha ennek - a ruha- és lábbelidivattal ellentétben - pénzben is mérhető haszna van. Köztudott, hogy rendszeres testmozgással számos belgyógyászati betegség - agyvérzés, szívinfarktus, magas vérnyomás - megelőzhető, de fontos szerephez jut ezek kezelésében és a rehabilitációban is. A páciensek többsége mégis meglepődne, ha gyógyszer helyett heti háromszori testmozgást írna fel az orvosa.

Mielőtt belevetnénk magunkat valamelyik edzőterembe, jó lenne állapotfelmérést végeztetnünk. Ám erre az egészséges életmód kialakítását célul kitűzők sem szívesen áldoznak. A fel nem ismert betegségek azonban súlyos kockázatot rejthetnek, amit így csak egy későbbi edzőtermi tragédia hoz felszínre - figyelmeztet Téglásy György, a Sportkórház belgyógyász főorvosa.

Az első edzésterv mellé nálunk állapotfelmérés is jár - mondja Sütő Gabriella, az ATSA Fitness személyi edzője. A budai terem vendégei között főként az idejüket saját maguknak beosztó emberek járnak az egyetemistáktól a nyugdíjasokig. A nők többsége fogyni szeretne, a férfiak izmosodni. A stressz oldása azonban nemtől függetlenül fontos. A személyi edző egy kicsit pszichológus is: a gyakorlatok alatt a hétköznapi taposómalom történéseit is átbeszélik. A vendégek ugyanis jó közérzetre vágynak, amelybe a formás test, a megfelelő állóképesség és a helyes étrend kialakítása mellett a lelki egyensúly is beletartozik.

Tíz éve csak két állami intézményben képeztek edzőket. Napjainkban tucatnyi képzőben csaknem 1500 diák végez évente - magyarázza Kováts-Katona Viktória, a tíz évvel ezelőtt létrehozott Fitness Akadémia megbízott igazgatója. Az állami szakképzési rendszer részeként működő iskola normatívát kap a hallgatói után, a többnyire egyéves tanfolyamok ára így is eléri a 150-250 ezer forintot. A befizetett pénzért azonban nem jár automatikusan oklevél. A beiratkozottak harmada nem jut el a záróvizsgáig. Ez nem csoda, hiszen a diákok meglehetősen széles körből verbuválódnak: a sikertelen egyetemi felvételizőtől a hatvanéves laikus edzőterem-látogatóig. A végzősök többsége viszont talál magának munkát. Egyelőre több új terem nyílik, mint ahány jó szakember végez.

Egészségünk drága kincs. Megőrzése sem kerül kevésbe. A heti háromszori edzés személyi edzővel, megfelelő étkezéssel és étrend-kiegészítőkkel alaphangon is belekerül havi 80-100 ezer forintba. Mindez némi wellnesszel, egészségmegőrző programokkal és márkás sportruházattal kiegészítve akár a duplájába is.

Egy modern terem kialakításához ennél kicsit több kell: minimum 70 millió forint. A kézi súlyzók egyszerű világát már rég elsöpörték a testünket sokkal hatékonyabban átmozgató gépek, amelyek olyan izomcsoportokat is képesek munkára fogni, amelyekről azt sem tudtuk, hogy léteznek. Mindezt sérülésmentesen. A fitnesz már nem az izzadásról és a kifulladásról szól, jóval inkább a szórakozásról. Mindig újabb és újabb eszközöket fejlesztenek ki, amelyek használata érdekessé teszi az edzést. A vendégek többsége - különösen a hölgyek - többnyire azonos órákra járnak, így baráti társaságok alakulnak ki, és a kapcsolatok gyakorta túlnyúlnak az edzőterem határain. A jó hangulathoz a különböző szolgáltatások is hozzájárulnak. A termek többségében van szauna, szolárium, gyakran állítanak fel jakuzzit és kínálnak masszázst. A terem helyszínének kiválasztásánál a jó megközelítés és a parkolási lehetőség mellett az is fontos szempont, hogy hol szusszanhatnak a vendégek a kemény edzés után. Egy panorámás terasz például igen vonzó. Ráadásul - a szabadtéri sportolással ellentétben - a fitnesztermekben soha nem esik az eső, nem fagy le az orrunk, sőt a gyerekre is vigyáznak - mosolyodik el Mészáros Réka, az A1 Wellness Központok egyik tulajdonosa, aki élete első felét sportolóként, illetve edzőként a fitneszvilág másik oldalán töltötte. Ezt a tapasztalatot hasznosítva nyitotta meg első edzőtermét, majd gyors egymásutánban még kettőt. Külföldön már több száz fitneszközpontot üzemeltető új német befektetőtársával közösen további 10-15 terem nyitását tervezi szerte az országban. Franchise rendszer helyett saját termeket szeretnének, mivel csak így látják biztosítottnak, hogy minden termükben ugyanolyan színvonalon szolgálják ki a vendégeket.

A magyar fitneszpiac már a külföldi, olcsóbb hitelből gazdálkodó befektetők számára is érdekessé vált, de egyelőre jut hely mindenkinek - erősíti meg a fentieket Bakos Péter, a Fitness Trade igazgatója. A lassan két évtizede működő cég ezerféle terméket forgalmaz az egyszerű súlyzótól a professzionális edzőtermi eszközökig. A legkorszerűbb berendezések közül többnek is kizárólagos forgalmazói, de a profit mégsem ebből származik. Bevételük 80 százalékát a létesítménytervezés és berendezés képezi. Sok munkájuk akad mostanában. Saját fejlesztésű szoftverük révén forintra lebontott választ tudunk adni arra a kérdésre, hogy mennyi pénzből milyen eszközöket érdemes venni, különös tekintettel a későbbi üzemeltetési költségekre. Egy hatalmas jakuzzi például jól mutat, ám nagy helyet foglal és drága a fenntartása, egy hazai szervizháttér nélküli gép hiába olcsó, ha hónapokig kell várni az alkatrészre, és addig nem használható. Fontos a géppark összetétele is, hiszen ez jelentősen befolyásolja a terem vendégkörének összetételét. Hozzáértő üzemeltetés nélkül mindez mit sem ér. A kezdetben apróságnak tűnő hiányosságok és zavarok a végső elszámolásnál súlyos tételekké állhatnak össze, amelyek rossz esetben a vállalkozás bukását idézhetik elő. Különösen igaz ez akkor, ha a befektető nem szakmabeli. Ez pedig egyre gyakoribb.

Egy szélesebb kör számára is jól használható 1500-1700 négyzetméteres terem felszerelése 70-150 millió forint, de különféle wellnesseszközökkel aligha hozható ki 300-350 milliónál kevesebből, míg különleges szolgáltatásokkal akár 600 millió forintig is felkúszhat a bekerülési költség. Nem kevés. Csakhogy egy frissen nyílt terem fél-háromnegyed év alatt teljes kapacitással üzemel. A befektetés átlagosan három év alatt megtérül, utána már nyereséget termel. Ez elég vonzó ajánlat ahhoz, hogy a hazai és a külföldi tőke érdeklődését is felkeltse a magyar fitnesz-wellness üzlet iránt. A többmilliárdos piac kétharmada még szabad préda.

Mozgásban a forint: jó üzlet
Mozgásban a forint: jó üzlet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.