A baloldal és a gróf a Népszabadságban

Megtiszteltetésnek és ugyanakkor kihívásnak tekintem a Népszabadság felkérését. Egy sajtóorgánum, amely hajlandó egy független, Budapesten született, de sok év óta külföldön élő és dolgozó kolléga véleményét kérni, és ezt kéthetenként változtatás nélkül közölni, kétségtelenül kockázatos lépést tesz.

A magyar belpolitika izgalmas heteiről a Népszabadság (április 21. és május 9. között) részletesen és kimerítően tudósított. Az SZDSZ belső hatalmi harcairól ugyanúgy, mint a koalíció felbomlásának következményeiről. Néhány nappal az után, hogy Fodor Gábor ellenfelei s mindenekelőtt Kóka János elnök nyilvánosan Kuncze Gábor "visszatérése" mellett szálltak síkra, kiderült, hogy az állítólag ideális "új" jelölt közben egy nagy cég befektetővállalatánál felügyelőbizottsági elnök lett. Ez a szabad demokraták elnökválasztását ugyan megnehezíti, de ez nem a Népszabadság problémája. Mint Tamás Ervin írta "Kuncze" című cikkében, "az SZDSZ-en belül van egy jól körülírható csoport, amelynek egy esetleges Fodor-győzelem majdnem akkora csapás, mint Orbán hatalomba emelése"...

Érdekes és nyilván tanulságos lenne, ha ezt a súlyos megállapítást a lap az SZDSZ történetéről általában, s benne Fodor pozíciójáról alaposabban illusztrálná. Időközben arról a cégről, melynek egyik felügyelő-bizottságát Kuncze Gábor fogja vezetni, két, jellegében különböző, nagy cikk jelent meg. Az egyébként kitűnő "Gazdaság" melléklet utolsó oldalán, az "Arcok" sorozatban Rodin és a villanyautó címmel egy szinte áradozó beszámolót írt a szerző a Tópark elnevezésű óriási (250 milló eurós) projektnél tevékenykedő sikeres 37 éves ingatlanügynökről, aki "a régi és az új értékek harmóniájának megteremtésén fáradozik". Két nappal később féloldalas interjú jelent meg a Tópark elnökével, aki azt mondta, hogy "őrültség lenne összefonódni a politikával", miután üdvözölte Kuncze és a miniszterelnök egykori kabinetfőnök-helyettesének "leigazolását". Nyilván érdekes feladat lesz a média számára a Tópark projekt száznyolcvan hektáros ("akkora, mint Monaco hercegsége") területének környezetvédelmi és közlekedési következményeit Törökbálinton - és nemcsak ott - figyelemmel követni.

A lap kiegyensúlyozottan számolt be az MSZP "félidejéről", vagyis a két év mérlegéről. Tóth Ákos "Reform-erek" című cikke számomra a bonyolult belpolitikai helyzetet éppen olyan tárgyilagosan és mértéktartó intelligenciával analizálta, mint néhány nappal később az SZDSZ belső hatalmi harcait. A lap Vélemény oldalán megjelent néhány cikk és a különböző interjúk az MSZP háttérben ugrásra készülő "baloldali" frázisokkal operáló "kritikus és együttműködő" politikai profi funkcionáriusaival ugyanakkor hűen tükrözik a kormánypárt belső politikai, eszmei és személyi válságát. A Kádár-korszak stílusára emlékeztető állásfoglalások lényege, hogy mindenért az "agresszív, nagyképű, lenéző, zsaroló, jobboldali neoliberális stb." SZDSZ és az a Gyurcsány Ferenc felelős, akinek a reformkezdeményezéseit egyébként a baloldali retorika e bajnokai gyakorlatilag megakadályozták. Azok, akik a riporter szerint "a kormány politikájával szemben gyakran markáns kritikát" fogalmaznak, most készek "megmérettetni magukat" az MSZP-frakció tisztújításánál. Közben egy ugyancsak baloldali "filozófus" (!) "Végre..." című cikkében (április 26.) ünnepli a kormánykoalíció megszűnését, ajánlja Gyurcsánynak, hogy Szili Katalinnal és másokkal összefogva "egyértelműbb és határozottabb baloldali-szocialista-szociáldemokrata politikát" folytasson, s végül "teljes mértékben vállalható példaképként" azt a Kéthly Annát javasolja, aki sok jó tulajdonsága mellett vagy ellenére tudvalevőleg sohasem tartozott az egykori szociáldemokrata párt baloldalához!

A lap külpolitikai tájékoztatása tartalmilag átfogó, de a tudósítók néhány cikkének színvonala, például Párizsból (Sarkozy helyzete) és Moszkvából (Medvegyev és Putyin beiktatása) nem felelt meg igazán a Népszabadság általános kvalitásának. Nem az elnök "megalázóra sikeredett válása", hanem politikai kapkodása, személyes stílusa, és főként a Carla Brunival még a házasságkötés előtti nyilvános fellépései járultak hozzá ahhoz, hogy a francia elnök népszerűségi indexe 65-ről 30 százalék alá zuhant. A moszkvai tudósítások egyáltalán nem foglalkoztak a "kettős hatalom" problémájával, melyet a világsajtó számos cikkben elemzett. Nagyon időszerű és alapos volt ugyanakkor a beszámoló mind a hírekben, mind a cikkekben a nemzetközileg is feltűnést keltett botrányról Csáky Pál s a Magyar Koalíció Pártja körül Pozsonyban. (Kormánytámogatás Csáky regényének kiadásához azért, hogy az MKP megszavazza a lisszaboni szerződést, s ezzel megszegje az ellenzéki pártokkal kötött megállapodást, miszerint addig nem szavazzák meg az uniós reformszerződést, ameddig nem módosítják a szólásszabadságot veszélyeztető sajtótörvényt.) Hiányoltam viszont a magyar szempontból is tanulságos bulgáriai korrupciós botrány és az ezt követő kormányátalakításról szóló olyan részletes beszámolókat, melyeket a külföldi sajtó hozott.

Néhány szó a stílusról. "Távirati stílus"-ban, egy félreérthetően és magyartalanul fogalmazott MTI-hírben számolt be a lap "Kirúgás a Le Monde-nál" címmel a vezető balliberális francia napilap válságos helyzetéről. A kiadó igazgatóját és a nyomda elnökét nem "rúgták ki", hanem a posztot, illetve a státuszt szüntették meg... Nem tetszett az az első oldalas főcím sem, hogy "Gyurcsány átfazonírozta a tárcákat és csapatát".

Míg a lap alapjában baloldali liberális szellemben foglalkozik az ország és a világ problémáival, az "Egy magyar nemes" című egész oldalas illusztrált cikk az "Arcok" sorozatban (május 6.) nevetséges stílusával inkább a két háború között népszerű Courts-Mahler-regényekre vagy a Színházi Életre emlékeztetett. A témával nincs baj: a gróf Károlyi család egykori fehérvárcsurgói kastélyában konferenciákat és tárlatokat szervez.

A riporter (Cseri Péter) áhítatosan kezdi beszámolóját: "Óhatatlanul is gróf úrnak szólítom.

Egyszerűen nehéz lenne másként, pedig nem igényli ezt a titulust. Főnemesi a tartása, a tekintete, a gesztusai. Hihetetlen eleganciával simítja hátra haját beszéd közben."

Mindent megtud az olvasó a család és főként gróf Károlyi György múltjáról, "aki az idén tölti be a hatvankettőt, de tíz évvel fiatalabbnak látszik". Arról is olvasunk, hogy "a főnemesek nagyon keményen dolgoztak. Felügyelniük kellett a több tízezer holdas birtokaikat, amelyeken emberek százait foglalkoztatták." Azt viszont, hogy mibe került az államnak s a 2001 óta vagyonkezelő Károlyi családi részvénytársaságnak a kastély felújítása, hogy mekkora lesz a "szállodai részleg", hogy milyen kulturális és tudományos programokat szerveznek - mindezt nem tudjuk meg a terjedelmes riportból, csak annyit még, amit egy ősz hajú hölgy mond: "Jólesik őt gróf úrnak szólítani. Látszik a szemén, hogy hálás érte." Kevesebb áhítat s több információ hasznosabb lett volna. Az a tény, hogy a család Párizsban élő jó barátja, Fejtő Ferenc könyvgyűjteménye a könyvtár alapja, eddig is ismert volt. Furcsa viszont, hogy a riporter az európai hírű újságírót és történészt kizárólag mint filozófust említi. Ez Fejtőnek is újdonság lenne...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.