Szélsőjobb kontra antifasiszták

Lassan megszokott, hogy a szélsőjobboldali kirekesztő megnyilvánulásokra ellentüntetéssel reagálnak az antifasiszták. Ma már nemcsak aláírásokban, hanem tömegeket megmozgató demonstrációkban is testet ölt a tiltakozás.

Minden kirekesztő demonstrációra ellendemonstráció a válasz. Szinte hetente megesik, hogy a főváros legfrekventáltabb helyszínein tüntetők ellendemonstrálókkal néznek farkasszemet. A hagyományteremtés a Magyar Gárda megalakulásához köthető: tavaly augusztusban a Vár alján lévő Dózsa téren ítélték el antifasiszták a Sándor-palota előtt épp esküt tevő gárdistákat.

Az első, komoly tömeget megmozgató megmozdulás az újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodánál történtekhez kapcsolható. Ebben az üzletben vette sértésnek egy "nemzeti érzelmű lány", hogy a szerinte cigány eladó nem ismeri a Hungarica együttest. A konfliktus odáig fajult, hogy Molotov-koktélt dobtak az üzletre. Akkor néhányan ellentüntetésre hívtak fel. Négy nappal később a Tomcat néven ismert blogger - ismét megmozdulást szervezett ugyanide. Ugyanekkorra az SZDSZ budapesti elnöke, Szabadai Viktor ellentüntetést jelentett be. Az antifasiszta demonstráción ezrek vettek részt, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gerhard Schröder, az épp itt vendégeskedő volt német kancellár. Sólyom László államfő aznap délelőtt látogatott el a jegyirodába, s újságírók előtt jelentette ki: semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot.

A gárda-masírozás és az ellentüntetés nem fővárosi jelenség: április közepén Nyírkátán a Jobbik, a Gárda, az Őrsereg és a Kossuth tériek demonstrációjának szervezői rendeztek tüntetést "a vidéki lakosságot fenyegető közbiztonsági problémákkal" indokolva fellépésüket. Az akció idején több mint százan ellentüntetést tartottak.

A közelmúltban magukat goj motorosoknak nevezők vonultak a Népszava szerkesztősége elé, így tiltakozva a lap egyik publicistájának cikke ellen. A gojellenesek többen voltak: ismert antifasiszták közt ismét ott volt a miniszterelnök és felesége is. Megjelenése nem maradt visszhang nélkül. A Jobbik közleménye szerint például Gyurcsány Ferenc e rendezvényeken - egyebek mellett a holokauszt-megemlékezéseken is - azért vesz részt, hogy elnyerje a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöki pozícióját.

Az MSZP múlt hét pénteki, a pesti Duna-parton megtartott Békenap című rendezvényén is a kirekesztés volt a fő téma. A pártelnök-miniszterelnök arra szólított fel, hogy mindenki szakítsa meg kapcsolatát a Jobbikkal, amelynek köze van a Magyar Gárdához, a polgármesterek pedig ne adjanak helyet a Gárda felvonulásainak. Gyurcsány Ferenc a megemlékezés több ezer résztvevője előtt azt mondta: a Magyar Gárda a XX. századi magyar történelem legtragikusabb örökségének hordozója. Nem hagyta szó nélkül a goj motorosok akcióit sem. "Ha van olyan, hogy goj motorosok, akkor ők azt mondják, hogy nem zsidók, tehát nyilván fontos, kik zsidók és kik nem zsidók."

"Figyelmeztetni jöttem"

"A parlamentnek nem válik dicsőségére, ha egyik alelnöke együttműködik a Jobbikkal. Aki ezt teszi, nem a szabadság és demokrácia ügyét képviseli, hanem kicsinyes hatalmi szándékot" - jelentette ki pénteken Gyurcsány Ferenc, aki a hallgatóságát arra kérte, hogy szerveződjenek, cselekedjenek, vállalják a demokratikus progresszió hagyományát, és küzdjenek meg érte. Gyurcsány egyébként beszédét azzal kezdte, hogy "Figyelmeztetni jöttem". Egyebek mellett arra, hogy ha az embereknek nincs erejük megküzdeni a demokratikus Magyarországért, akkor azok lesznek a hangosabbak, akik jogot formálnak arra, hogy megmondják, ki a magyar. - Mi vagyunk a magyarok - szögezte le, hozzátéve: másokról sosem mondják, hogy ők magyarok-e vagy sem.

A kormányfő - jobbján egyik fiával, balján feleségével - a pénteki Békenap a kirekesztés ellen nevű rendezvényen a Duna partján
A kormányfő - jobbján egyik fiával, balján feleségével - a pénteki Békenap a kirekesztés ellen nevű rendezvényen a Duna partján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.