Jogos egyházi kritika a melegek ügyében? - A kormányszóvivő reagált

A magyar főpapokat fogadva a katolikus egyházfő szombaton dicsérte a katolikus klérus ellenállását az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben. A kormányszóvivő erre vasárnap reagált. 

"Jogos volt kritikátok a homoszexuálisok együttélésének polgárjogi elismerésével kapcsolatosan, mert az nemcsak az Egyház tanításával ellentétes, hanem a magyar alkotmánnyal is - hangoztatta az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti prímás vezette püspöki delegáció előtt mondott s a Vatikán honlapján is közreadott beszédében XVI. Benedek. - Ez a helyzet, amelyet súlyosbít a nagycsaládosoknak juttatott támogatások rendszerének hiányossága, a születésszám drasztikus csökkenéséhez vezetett, s ezt még drámaibbá teszi a magzatelhajtások elterjedt gyakorlata."

A pápa általában is pálcát tört a házasságkötés nélküli együttélés terjedése fölött, amelyet az elvilágiasodás velejárójának nevezett. Mint mondta, ennek legfőbb kárvallottja a család, amely "Magyarországon is súlyos válságon megy keresztül. Ez jól látható a házasságkötések számának apadásán és a válások számának jelentős emelkedésén".

A magyar püspöki konferencia tagjai ötévente szokásos ad limina látogatáson tartózkodtak a Vatikánban, ahol szombaton fogadta őket az egyházfő.A kormányszóvivő erre vasárnap úgy reagált, hogy ha valakinek aggályai vetődnek fel egy törvénnyel kapcsolatban, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat, hiszen ennek a független testületnek a feladata állást foglalni ilyen kérdésekben. Daróczi Dávid ezt arra reagálva nyilatkozta, hogy a magyar főpapokat fogadva a pápa dicsérte a katolikus klérus ellenállását az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: van Magyarországon nagyjából egymillió ember, akik tartós kapcsolatban élnek együtt, de nem kötöttek házasságot, emiatt egy sor területen hátrányt szenvednek azokhoz képest, akik házasságban élnek.

Hozzátette: a kormány nekik szeretett volna lehetőséget adni arra, hogy a leghétköznapibb ügyekben, például az örökösödésnél vagy bizonyos szociális ügyeknél ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Erről szól a törvény, amelyet a kormány javaslata alapján az Országgyűlés nagy többséggel támogatott - jelentette ki Daróczi Dávid.

Erdő Péter pünkösd hétfőjén A római ad limina látogatásról beszélt

A XVI. Benedek pápánál tett ad limina látogatásról és a tavalyi budapesti városmisszió tapasztalatairól, azok jövőbeli kamatoztatásáról beszélt előadásában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pünkösd hétfőjén, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezésében tartott máriaremetei karizmák ünnepén.
A plébániai közösségek, lelkiségi mozgalmak, szerzetesközösségek, katolikus iskolák és intézmények közös ünnepén a máriaremetei zarándokhelyen a bíboros kijelentette: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ad limina látogatásán meggyőződhettek arról, hogy a pápa jól ismeri a magyar katolikusok gondjait és sikereit.
A pápától bátorítást kaptak a családok védelméért és a rászorulókért végzett munkájukhoz, továbbá az állami szervekkel folytatott "kölcsönös tiszteleten" alapuló párbeszédhez. XVI. Benedek a magyarországi demográfiai válságról is beszélt az ad limina látogatás során, ami a házasságok és a születések számának csökkenésével, valamint a válások számának növekedésével is összefüggésbe hozható.
A pápa külön kitért az abortuszok számának növekedésére, ugyanakkor a nagycsaládok támogatási rendszerét szerinte az államnak meg kellene reformálnia - folytatta.
 Erdő Péter elmondta: a pápa beszélt a magyar püspököknek a fogyasztói társadalom okozta károkról és a társadalomban ezzel együtt megjelenő bizonytalanság érzéséről is. Emiatt a modern korban a vallásos embert is fenyegeti a felületesség veszélye, holott a kereszténység hitének szilárd meggyőződés alapján kell állnia - mutatott rá. A bíboros kitért arra: a katolikus egyházfő különösen fontosnak tekinti a papi hivatások támogatását. Ezzel összefüggésben az evangélium hirdetését meg kell újítani, ami a tömegtájékoztatási eszközök használatát éppúgy jelenti, mint a zarándoklatok, a kegyhelyek és a szentek tiszteletének gyakorlatát. Utóbbiak között külön megemlítette a tavalyi Szent Erzsébet évet, ami nagy sikert aratott.
A paphiányról és a papi hivatás nehézségéről is beszélt a pápa. Külön szólt a papok elmagányosodásának veszélyeiről és a szerzetességgel való szorosabb együttműködésük szükségességéről - közölte Erdő Péter.
A bíboros kitért arra is is, hogy a pápa helyesli a magyar püspöki konferencia és a szomszédos országok püspökei között a kiengesztelődés jegyében folytatott párbeszédet. Ezzel kapcsolatban szó szerint idézte XVI. Benedek pápa véleményét: "Dicséretesnek tartom ezt a vonalvezetést, amely őszinte evangéliumi lélekből és a harmonikus együttélés iránti bölcs aggodalomból fakad. Nem lesz könnyű megoldani a feszültségeket, de az egyház által elkezdett út igaz és ígéretes". Külön kiemelte a pápa a szlovák és a román püspöki konferenciákkal folytatott tárgyalásokat.
Erdő Péter elmondása szerint XVI. Benedek pápa a Biblia évének kezdeményezését szintén sikeresnek értékelte, melynek tartalma egybecseng az idén ősszel sorra kerülő püspöki szinódus témájával.
Az ad limina látogatás témái között szerepeltek a tavalyi budapesti városmisszió tapasztalatai is, ezekről szólva az esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta, hogy minden évben nem lehet városmissziót tartani, viszont szerényebb, egyszerűbb formában, néhány napba tömörítve a plébániáikon minden évben meg lehet ismételni egy-egy eseményt. Ezek közül egyebek mellett a babaruhabörzét, illetve az egészségügyi és környezetvédelmi sátort emelte ki.
Megemlítette, hogy az evangelizációs munka intenzívebbé tételéért május 24-25-én missziós továbbképző tanfolyamot tartanak az esztergomi Szent Adalbert Képzési Központban. Beszélt a nyitott templomok éjszakájáról is, amelyet újra meg kell szervezni - mutatott rá -, mert a plébániáknak "nyitott közösségekké kell válniuk", ahol a hívek hétköznapi problémáikra is választ kapnak.
Az esztergom-budapesti érsek a városmisszió eredményéhez sorolta azt a felismerést, hogy a plébániai karitászcsoportoknak fel kell kutatniuk a rászorulókat, akik emberi közelségre, támogatásra szorulnak. Az idei nagyböjt idején elkezdték például a gyógyszer-támogatási akciót, melynek összehangolója az egyházmegyei Szent Erzsébet Karitászközpont.
Az előadás után Erdő Péter szentmisét tartott, amelynek keretében születésének 109. évfordulója alkalmából megemlékeztek Boldog Salkaházi Sáráról, a második világháború alatt zsidómentéseiről ismertté vált apácáról. A bíboros róla szólva megjegyezte: "ő példát adott a legszegényebbek iránti szeretetre, arra, hogy az egyre romló háborús körülmények között sem csüggedt el, hanem egyre nagyobb odaadással végezte szolgálatát, mely eleinte a szegények segítése, később pedig egyre inkább az üldözöttek mentése volt". A ceremónia végén Erdő Péter közvetítette XVI. Benedek pápa egész Magyarországra vonatkozó apostoli áldását.

(MTI)

Daróczi Dávid
Daróczi Dávid
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.