Triatlon Eb: Aranyérmes a magyar junior női váltó


A papírformának megfelelően a hazai közönség előtt szereplő Vanessa Fernandes nyerte a lisszaboni rövidtávú triatlon Európa-bajnokság női versenyét, a még mindig csak juniorkorú Tóth Zsófia élete első felnőtt világversenyén 11. lett.

A női rajtra ismét kisütött a nap, így ideális körülmények között rajtolt el a mezőny. A 1,5 km-es első szám nem a magyar várakozások szerint alakult, mert bár az oroszlányi tehetség a második bolyban kezdhette a kerékpározást, az olimpiai kvótáért harcoló Szabó Zita az utolsók között mászott ki a 18 fokos vízből.

A 40 km-es kerékpározás után ismét bizakodóbb lett a hangulat, hiszen a nyolckörös pálya feléhez érve a debreceni Szabó felért Tóth csoportjához. A 19 éves lány végig taktikusan tekert, a pálya kritikus részén, amikor 1 km-en belül tíz kanyar is van, mindig az élen haladt.

A 10 km-es futást a 18 fős élboly mögött 1:10 perccel kezdte meg a második csoport, közte Szabóval és Tóthtal. Utóbbi sorra előzte meg az első csoport gyengébb futóit, ugyanakkor Szabóból láthatóan sokat kivett a kerékpározás, és nem bírta a gyilkos tempót. Az Atlantico Csarnokba Tóth 11. helyen futott be és éppen előzni készült még egy riválisát, amikor a szervezők hibájából mindketten a depóba futottak. Az orosz versenyző hamarabb eszmélt, így ő lett a 10., de Tóth teljesítménye mindenképpen kiemelkedő, mivel újonc volt a felnőttek között.

A 28. helyen célba érő Szabó szempontjából pozitívum, hogy a finn Merja Kiviranta csak három hellyel előzte meg, így az olimpiai rangsorban nem esett vissza és már csak két versenyen - a madridi Világkupán és a vancouveri világbajnokságon - kell megőriznie helyét.

Eredmények:

nők: 1. Vanessa Fernandes (portugál) 2:05:46 ó 2. Nadia Cortassa (olasz) 2:06:26 3. Lisa Norden (svéd) 2:06:45 ...11. Tóth Zsófia 2:08:07 ...28. Szabó Zita 2:11:56

Aranyérmes a magyar junior női váltó

Aranyérmes lett a Szalay Szandra, Horváth Gréta, Tóth Zsófia összeállítású magyar junior női váltó a lisszaboni triatlon Európa-bajnokságon.
    A verseny során a staféta minden tagjára 300 méter úszás, 8 kilométer kerékpározás és 2 kilométer futás várt. A magyar staféta - amelytől dobogós helyet, de leginkább aranyérmet várt a szakvezetés - szinte rajt-cél győzelmet aratott, noha voltak pillanatok, amikor az oroszok vezettek, ám a váltózónába és - ami a legfontosabb - a célba a magyarok értek elsőként, ráadásul nagy fölénnyel.
    A szombaton hatalmasat bukott oroszlányi Szalay ugrott elsőként a vízbe, majd harmadikként futott ki onnan. A második számban még teljesen együtt volt a mezőny, csupán az orosz trió első tagja lógott meg, de a magyar tehetség a futás alatt nemhogy behozta lemaradását, de még 5 másodpercet rá is vert riválisára.
    Horváth az úszást követően együtt ment ki az orosz versenyzővel tekerni, és saját bevallása szerint vetélytársa többször megpróbálta leszakítani - sikertelenül. A futás, ha lehet, minden várakozást felülmúlt, ugyanis a szombaton 11. Horváth 25 másodperces előnyre tett szert.
    A magyar váltó utolsó tagja, a szombaton a felnőttek között 11. Tóth a vízben még megtartotta előnyét, de a nyeregben ülve felért rá az orosz staféta utolsó embere. A szintén oroszlányi reménység azonban legerősebb számában kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat lesz az első. A célegyenesben az utolsó 100 métert már végig a magyar zászlót lobogtatva tette meg, majd a befutóban üdvözölhette társait.
    Tavaly a koppenhágai kontinensviadalon ezüstérmet nyert a váltó a németek mögött, akkor Horváth helyett Kovács Zsófia volt a csapat tagja.
    További magyar siker még, hogy a triatlonban szokásos korosztályos és mozgássérült amatőr versenyek közül utóbbi kategória férfi számában Boronkay Zsolt győzött 2:24:37 órás teljesítménnyel.
    A kontinensviadal a felnőtt és junior férfiváltók esti versenyével ér véget.
    Eredmények:
    női váltó: 1. Svájc (Melanie Annaheim, Nicola Spirig, Magali Di Marco) 1:22:07 ó 2. Portugália 1:23:40 3. Oroszország 1:24:04
    junior női váltó: 1. Magyarország (Szalay Szandra, Horváth Gréta, Tóth Zsófia) 1:25:20 ó

A férfiaknál kettős francia diadal

Taroltak a franciák a lisszaboni rövidtávú triatlon Európa-bajnokságon: a két junior szám után a férfiak versenyében is győztek, ráadásul kettős diadalt arattak, míg a magyarok közül Lipták Tamás 23. lett, Kuttor Csaba pedig feladta.
    A 1,5 km úszás még nagyszerűen alakult a harmadik olimpiájáért harcoló Kuttornak, ugyanis 10. helyen jött ki a vízből, de debreceni honfitársának sem volt oka szégyenkezésre, ő a középmezőnyben kezdhette meg a 40 km-es kerékpározást és még éppen elcsípte az első boly végét.
    A második számban Kuttor főleg az élmezőny közepén tekert, Lipták viszont a végén haladt és spórolt az erejével. A mintegy 40 fős csoport hét szökevényt elengedett, akik nagyszerűen összedolgozva közel kétpercesre növelték előnyüket, így szinte biztosra vehető volt, hogy közülük kerül ki a győztes.
    A 10 km-es futás során Fredric Belaubre és Tony Moulai vívott nagy küzdelmet az aranyéremért, amelyet végül előbbi szerzett meg. A magyarok közül Lipták végig a 25. hely körül futott és végül 23. lett. Kuttor azonban saját bevallása szerint nagyon elfáradt és a zárószám második körében feladta a versenyt.
    "Sorozatban hat versenyen vettem részt, tulajdonképpen az elmúlt hetekben csak versenyeztem és utaztam, edzésre nem sok idő jutott. Ez most ütött vissza. Teljesen elfáradtam a kerékpározás során, a futásra már nem maradt erőm" - mondta.
    A magyar versenyző számára kedvezőtlen, hogy közvetlen riválisai jól szerepeltek, belga vetélytársa benne volt a szökésben, ő nyolcadik lett, míg luxemburgi ellenfele a 20. helyen ért célba. Ezt figyelembe véve Kuttor jelenleg biztosan nincs kvótás helyen, ugyanakkor öröm az ürömben, hogy Lipták megelőzte Európa-ranglistás főbb vetélytársait, így ha Kuttor nem tudja kvalifikálni magát a világranglista alapján, akkor ő, mint kvótához nem jutott nemzet képviselője jó eséllyel ott lehet a kínai fővárosban. Minden földrészről egy ilyen versenyző jut indulási joghoz az olimpián, ebben a versenyfutásban Brnóban rendezik az utolsó Európa Kupa-versenyt még ebben a hónapban. Lipták úgy érezte, ezúttal kihozta magából a maximumot.
    Vasárnap a váltók versenyével zárul a kontinensviadal.
    Eredmények:
    férfiak: 1. Fredric Belaubre (francia) 1:53:03 ó 2. Tony Moulai (francia) 1:53:23 3. Olivier Marceau (svájci) 1:53:54 ...23. Lipták Tamás 1:56:31
    Kuttor Csaba feladta a versenyt.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.