Búcsú a székháztól

Elköltözött jó öreg Andrássy úti székházából a Magyar Újságírók Szövetsége. Az épületet eladták. Tegnap a szövetség székházbúcsúztatót rendezett. Jelképes áron árvereztek el képeket, könyveket és más kegytárgyakat. A menü zsíros kenyér és bor volt. A hangulat nem volt gyászos, de senki sem ugrándozott örömében.

A búcsúpartin inkább az idősebb újságíró-generáció tagjai vettek részt. Olyan is volt köztük, aki ötvenhét évet húzott le a levéltárban. A MÚOSZ új székházat építtet a Vörösmarty utcában, az épület másfél év múlva készül el. A szervezet addig az MTI Nap-hegy téri központjába költözik albérletbe.

Búcsúzóul körbejártam a házban. Valamikor elegáns palota volt. Schanzer Ignác, a szolnoki "fakirály" építtette 1907-1908-ban. A pompás kastélyt Spiegel Frigyes tervezte. Vorosilov marsallnak is tetszhetett, mert 1945-ben itt rendezte be a szovjet katonai parancsnokságot. A szovjet csapatokkal visszatérő magyar zsurnaliszták érték el, hogy újságírószékház lehessen. Az volt 1947 óta, hatvanegy éven át. Mígnem egy befektető 800 millió forintért megvásárolta. Először úgy gondolták, szálloda lesz belőle. Később fölmerült, hogy lakásoknak is alkalmas lenne. (Naná.)

- Minden búcsú egy darab halál - mondta rövid beszédében Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke. - De a házat el kellett adnunk, mert nem volt egymilliárd forintunk a felújításra. A tetőn ötféle anyagot találunk, van itt minden a cseréptől a palán át a kátránypapírig. A legtöbb szerkezeti kárt akkor okozták, amikor a tetőtérben kialakították a 25. Színházat. Ha nem adjuk el, félő, hogy egyszer ránk omlott volna.

A legmozgalmasabb időszak a hatvanas-hetvenes évek volt, amikor sokan jártak a klubba, orvosi rendelő is működött a házban. 1945-ben 1310 tagja volt a szövetségnek, s mindössze 208 lap jelent meg. 1984-ben több mint 5000 újságíró tevékenykedett a szövetség tagjaként közel 1800 orgánumnál. A mai létszám hasonló, de már nem mindenki tagja a MÚOSZ-nak. Eötvös szerint 15-20 ezer ember él jelenleg újságok készítéséből.

Jelképes áron
Jelképes áron
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.