Őszre új pénztártörvény lesz

A kormány tervei szerint a június kilencediki parlamenti végszavazással érvényét veszíti a pénztártörvény.

A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a pénztártörvény felülvizsgálatáról szóló javaslatot. A tervezet elfogadása napján hatályát veszíti a koalíciós szakítást kiváltó biztosítói modellváltásról szóló törvény. A javaslat rendelkezik azokról a jogtechnikai eljárásokról is, amelyekkel a törvény elengedhetetlen elemei megtarthatók: a várólistákról, az elszámolási nyilatkozatokról, a biztosítási felügyeletről.

Székely Tamás és stábja június végére készül el az új egészségbiztosítási törvényjavaslattal, ami ősszel - a szakmai szervezetekkel és pártokkal való egyeztetés után - kerül az Országgyűlés elé. Tervei szerint erős, a politikától független, valódi biztosítóként működő, önállóan gazdálkodó, az ellátásokért felelősséget viselő szervezetté alakítanák át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hivatalát. Az új biztosító önállóan dönthetne arról, mely intézménnyel, milyen szolgáltatásokra köt szerződést. Székely Tamás szerint ki kell mondani, hogy csalók nem vehetnek részt közfinanszírozott szolgáltatásban. Ezért azokkal az intézményekkel, amelyek meg nem történt ellátásról adnak számlát, szerződést lehetne bontani. Tevékenységük pótlására más szolgáltatóktól vásárolnának ellátást. (Szakértők szerint az önkormányzati törvény módosítása nélkül a helyhatóságok területi ellátási kötelezettsége miatt legfeljebb egyegy orvos, kórházi osztály vagy tevékenység finanszírozása szüntethető meg.)

Még arról sincs politikai döntés, hogy az új egészségbiztosító zártkörű részvénytársaságként működjék-e. Lapunk úgy tudja: a tervezett változások a finanszírozási szabályokat sem hagyják érintetlenül. A jövőben nem az intézmények nagyságához és az ágyak számához, hanem az ott élők szükségleteihez igazítanák a finanszírozást, azaz meghatároznák, hogy egy területen mennyi pénz van például a belgyógyászati ellátásra, s annyiból kellene a szolgáltatóknak megoldaniuk a feladatot. Az, hogy ezt hány orvossal, mennyi ágyon biztosítják, már az intézmény belügye lenne.

- A Fidesz támogatni fogja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését - jelentette be tegnap Horváth Zsolt országgyűlési képviselő.

Gyakorlati hiányosságok a rehabilitációban

Minden törvény annyit ér, amenynyit megvalósítanak belőle - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a Rehabilitációs, Idősgondozási és Otthonápolási Kongresszuson. Kijelentette: bár a parlament eleget tett a komplex rehabilitációra vonatkozó törvényalkotási kötelezettségének, a gyakorlat sok esetben hiányosságokat mutat. Kökény szerint az olyan nagy egészségügyi reformok, mint például az egészségbiztosítás átalakítása, nem oldják meg a betegek foglalkoztatásával kapcsolatos problémákat. Hozzátette: az orvosi rehabilitáció, a beutalási rend és a szakorvosi kapacitás terén sem lehet tiszta a lelkiismeretük. (Z. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.